© Rootsville.eu

Citizen K.
Second Thoughts (2CD)


© Rootsville 2017

Of de opnamen van deze Zweedse singer-songwriter een tweede gedacht was weet ik niet maar na het eerder uitbrengen van single en EP met dezelfde verwijzing naar die tweede gedachte verschijnt er dit jaar van deze Citizen K. meteen een dubbel album. Op dit album ook het nummer 'King Of Second Toughts' dat hij reeds uitbracht in 2013.

Klas Qvist is zijn naam waarmee deze Citizen K door het leven gaat in Zweden. Zijn muziek wordt gerelateerd met elektronische folkpop en draagt de stempel mee van pop uit de vroege 70-tiger jaren en daarmee verwijzen we graag naar Donald Fagen. Ook met het vroegere werk van de vier uit Liverpool zijn er enige raakpunten en haalde hij toch enigszins wat inspiratie de 'White Album'.

Deze dubbel wordt door Citizen K opgedragen aan zijnmetgezel Annika Larsen en daarmee moet het grote liefde zijn. Op nummers als 'And Now, Let's Turn The Page, Said The King' zijn zelfs alleen Klas en Annika te horen. Songs als 'Remembering Helena' zijn doordringende popsongs waarop Citizen K zichzelf begeleidt op de keyboards maar telkens komt diezelfde harmonieuze pop naar de voorgrond.

Citizen K. gaat met regelmaat de experientele toer op en een mooi voorbeeld daarvan is 'Wasps & Cars', een nummer van meer dan 9 minuten dat terug tevinden is op het tweede gedeelte van deze dubbel. Joanna Lillvik is nog zo een Zweeds product van wie recent nog een album is verschenen en met haar brengt Kas op 'So This Is Life (i Don't Know)' een duet.

Deze 'Second Thoughts' werd een dubbel album met folk-pop toestanden die ons terugbrengen naar de era van 'flower power' met soms een rock-attitude maar veelal harmonieuze poppy getinte nummers.

     

tracks:

CD01

01. Mindexpander Prt 1&2
02. Song Of Adjustment
03. Siamese Twinkle Star
04. Train Of No Forgiveness
05. She Will Probaly Tell You
06. And Now, Let's Turn The Page, Said The King
07. King Of Second Toughts
08. Hang On To Your Sanity
09. Remembering Helena
10. Floor Thirteen
11. Empty Chair
12. Just Once More (Second Hand Opinion)

CD02

01. In Holland
02. Wasps & Cars
03. Dutch Coffee
04. So This Is Life (I Don't Know)
05. When Birds Fly South
06. Something Truly Magic
07. I Think You've Been Deticated Too
08. Rest Your Head
09. (This Is) Our Town
10. The Band In The Attic
11. Citizen K's Dream


more info:

year: 2017

artist: Citizen K.

label: Paraply Records

promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)