© Rootsville.eu

Cousin Harley aka Paul Pigat (Can)

tiltle: Blue Smoke (The Music Of Merle Travis)
music: country - country swing
year: 2017
label: Little Pig Records

release date: 2017, november 25

info artist:
Cousin Harley (Paul Pigat)
promotion: Sarah French Publicity

© Rootsville 2017


Met deze 'Blue Smoke' willen Cousin Harley aka Paul Pigat, Keith Picot aan de 'doghouse bass' en Jesse Cahill eer betonen aan één van hun voorbeelden, Merle Travis (1917-1983). Deze country & western singer uit Rosewood Kentucky fingerpicking stijl is alom gekend en heeft ook roots in ragtime muziek. Hits zoals 'Sixteen Tons', 'Drunk As A Dragon' en 'Smoke, Smoke, Smoke that Cigarette' zijn over de ganse wereld klassiekers geworden in de country scène.

De opnamen voor dit album werden gesponsord door 'Bigsby Guitars'. Oprichter Paul Bigsby werkte met Merle Travis samen voor het bouwen van de eerste moderne 'solid body' elektrische gitaar. Deze sponsering en het feit dat Merle Travis dit jaar 100 zou zijn geworden leverde deze 'Blue Smoke' als resultaat. Deze hommage aan één van de meest invloedrijke gitaristen van de 20ste eeuw werd opgenomen in de 'Heavy O Sonic' studio in Vancouver. Op het album staan 11 nummers van Merle Travis. De fingerpicking stijl van Merle Travis, samen met zijn soms humoristische teksten vormen de bouwstenen voor deze 'Cousin Harley'.

Openen doen ze met de swingende hit 'Divorce Me C.O.D.' en daarmee wordt dit eerbetoon tot Merle Travis akelige werkelijkheid. Met 'Deep South' reiken ze ons een heerlijke portie ragtime aan waar ook Merle Travis me beroemd werd. Ook het million selling 'Sixteen Tons' mag uiteraard niet op deze verheerlijking van Merle ontbreken. 'Twang' is een stijl die zeer simultaan is met country muziek en 'Cincinnati Lou' is daar een schoolvoorbeeld van. Ook op dit album 'Re Enlistment Blues ' en 'Smoke Smoke Smoke That Cigarette' en zo krijgen we een perfecte bloemlezing van deze country legende.

 

tracks:

01. Divorce Me C.O.D.
02. Deep South
03. Blue Smoke
04. So Round, So Firm, So Fully Packed
05. Sixteen Tons
06. Too Much Sugar for a Dime
07. Cincinnati Lou
08. Re Enlistment Blues
09. Fat Gal
10. Dark as a Dungeon
11. Smoke Smoke Smoke That Cigarette

musicians:

Paul Pigat: guitar, vocals
Keith Picot: doghouse bass
Jesse Cahill: drums