© Rootsville.eu

Dani Wilde
Live at Birghton Road


© Rootsville 2017

Toegeven het is hier in de 'Lage Landen' een tijdje stil geweest rond die kleine Britse. Sinds ze de internationale blues scène als een orkaan wist te veroveren in 2007 met haar album 'Heal My Blues' volgde er 2 passages bij Thomas Ruf zijn Bluescaravan. In 2008 volgde er de 'Guitars & Feathers Blues Caravan' samen met Candye Kane en Deborah Coleman. Enkele jaartjes later in 2011 volgde er nog de 'Girls With Guitars Tour' met Samantha Fish en Cassie Taylor maar dan werd het wel heel stil hier rond Dani Wilde. Haar laatste album 'Songs About You' bracht ze uit in 2015.

Dit jaar tekende deze Dani Wilde dan eindelijk voor 'VizzTone' records iets wat ze al een lange tijd wilde doen. Op 16 juni is er dan de release van haar nieuwe album onder dit label, 'Live At Brighton Road'. Op het eerste zicht iets totaal anders want samen met haar band en voornamelijk met haar broer Will Wilde op de harmonica brengt ze hier een ingetogen en eerder akoestisch album. Het was ook een droom voor haar om eens samen te werken met Richard Rosenblatt en Bob Margolin. 'Live' slaat hier trouwens niet op een 'live' opname ergens in een concertzaal maar een album dat in die hoedanigheid werd opgenomen in een studio in haar thuisbasis.

Op dit album brengt ze voornamelijk eigen werk en het album herbergt 10 nummers. Heel intens streelt ze op dit album de snaren van haar akoestische gitaar waarbij haar stem nog steeds diezelfde impact op je heeft en soms frivool de hoogte in schiet. Openen doet ze hier met 'Bumble Bee' een akoestisch bluesje waarop ze in alle ingetogenheid wordt begeleid door haar broer Will op de bluesharp. Met 'My Old Man' raakt ze enigszins op drift als singer-songwriter, een nummer waarop ze eerder wegdrijft van de blues maar toch als bijzonder mooi mag worden bestempeld.

Mede door de backing vocals krijgt het daaropvolgende 'Glorious Day' een gospel feeling met zich mee en blijven we beklijvend aan de speakers gekluisterd. Ook met het daarop volgende 'Electricity' krijgen we een Dani Wilde zoals we ze nog maar zelden konden hoeren en dan is er plots 'Deeper Than Black' en worden we wakker geschud door de haar kenmerkende snijdende elektrische gitaarrifs. Haar inbreng op de klassieker 'Hound Dog' is dan weer opmerkzaam. Deze hit van Jerry Leiber en Mike Stoller werd voor 'Big Mama' Thornton een hit in 1953 en enkele jaartjes later deed een blanke vetkuif het nog eens losjes over. Haar versie inclusief harmonica en piano is dan weer totaal iets anders en meer blues gericht.

Rock 'n roll 'pur sang' krijgen we dan met 'High On Your Love', een nummer met weinig om het lijf maar wel bestemd om een ambiance maker te worden op haar concerten. Bijzonder soulvol eindigt Dani Wilde hier op deze 'Live At Brighton Road' met 'Refugee'. We zijn blij dat deze spring in 't veld terug onder ons is met een wel zeer opmerkzaam album en het zou hoegenaamd niet storend zijn geweest moest het een volkomen akoestische plaat geworden zijn...tracks:

01. Bumble Bee
02. My Old Man
03. Glorious Day
04. The Living Years
05. Electricity
06. Deeper Than Black
07. Hound Dog
08. High On Your Love
09. Don't Quit Me Baby
10. Refugee


more info:

year: 2017

artist: Dani Wilde

label: VizzTone

distribution: Proper Music

musicians:

Dani Wilde
Will Wilde
Greg 'Gregory' Coulson
Victoria Smith
Alan Taylor