© Rootsville.eu

Dede Priest with Johnny Clark & The Outlaws (US/NL)

tiltle: Flowers Under The Bridge
music: blues
year: 2017
label: Creeping Fig Records
release date: physical in december - digital on december 12, 2017

info artist: Dede Priest - Johnny Clark & The Outlaws

© Rootsville 2017


'Flowers Under The Bridge' is een partnership tussen de uit Dallas TX. afkomstige 'Dede Priest' en de Nederlandse rockers 'Johnny Clark & The Outlaws'. We zullen maar eerst in huis vallen met de dame in het gezelschap. Dede Priest groeide op in Dallas waar ze werd grootgebracht door haar 'mama'. Al van kinds af was ze geïnteresseerd in muziek en naast het nemen van zangles studeerde ze ook klassieke viool. Later verhuisde ze richting Austin waar ze haar diploma in 'Filosofie' behaalde. Daarna begon ze professioneel te zingen en werd al vlug de 'Modern Day Blues Queen' genoemd. Nu leeft en werkt deze Dede Priest al een tijd in Nederland waar ze al enkele albums op de markt bracht. Zo was er in 2007 'Candy Moon' met Richard van Bergen. Tussen 2013 en 2015 speelde en zong ze bij 'Tangled Eye' waarmee ze het album 'Dream Wall' uitbracht in 2014 met daarop ook onder meer Jan Mittendorp. Een paar jaar later is er dus de samenwerking met Johnny Clark & The Outlaws.

Het was Hans Klerken aka Johnny Clark die in het begin van zijn carrière zweefde tussen Rory Gallagher en SRV, maar het was de Ierse god die het pleit won in 1994 toen hij de 'Bullfrog Blues Machine' kwam op te richten. In 2007 werden dan deze 'Outlaws' boven de doopvond gehouden en na het uitbrengen van de EP 'Never For Granted' in 2015 begon hij ook al samen te werken met Dede Priest. Daar er bij 'Johnny Clark & The Outlaws' flarden van Texas blues te horen zijn is de samenwerking met de furie uit Texas in eerste instantie niet vreemd te noemen.

We kennen 'Dede Priest' dus al een soulvolle dame en 'Johnny & The Outlaws' als een iets stevigere formatie en dus zijn we benieuwd wat het resultaat is van deze samenwerking. Op het album vinden 12 nummers op terug waaruit blijkt dat door deze nieuw collaboratie meteen ook een nieuw schrijvers duo is ontstaan want voor zo goed als alle nummers gaan de credits naar Dede Priest en Hans Klerken. 'Wanda' lijkt me nog een nakomelingetje uit de samenwerking met Jan Mitterdorp en Jasper Mortier (Tangled Eye).

De opener van dit album is 'You Are Love' en meteen zijn we terug vertrouwd met de toch een beetje klankkleur van Dede Priest. Een nummer waar Dede En Johnny samen aan gewerkt hebben en waarmee we duidelijk in het vakje van de blues zitten. Netjes opgedeeld door de vocals van Dede Priest en de rifjes van Johnny Clark. Met een SRV intro krijgen we dan een eentje waarmee ze er een grote 'madam' bijhalen in de legacy van de blues. Willie Mae aka Big Mama Thornton (1926-1984) kennen we uiteraard van 'I Smell a Rat' en 'Hound Dog'. Ook een eerste keer dat we Dede op viool aan het werk horen.

'What It Is Aint What It Ain't' is dan een zeer mooi slow bluesje dat helemaal van de hand is van Dede Priest maar waarbij de 'Tin Alley' klanken van Johnny's gitaar je enigszins meeslepen in een roes van true blues. Een van mijn favoriete nummers op deze 'Flowers Under The Bridge''. Met 'Strawberry Party' gaat deze formatie de 'country tour' op. Een nummer waarbij Dede ons een beetje aan Dolly Parton doet denken, maar waar er zeker een spontane vorm ambiance zal bij ontstaan. No Line dancers allowed!!! Met 'Snowy Mountain' blijven ze ergen in de Rocky Mountains' vertoeven. Lichtjes van twang doordrongen is dit weerom een zeer intiem pareltje.

'Lynched At The Crossroad', je kan het al raden. Stevige Delta slide in harmonie met een huilende viool levert hier misschien het antwoord op al die vragen over die ene ontmoeting in de geschiedenis van de blues waarna Johnny Clark de vocals voor zijn rekening neemt en mede door de steeds weerkerende viool een soort fusion ontstaat tussen blues en Irish folk. Is er al een shuffle gepasseerd? Nee, dan krijgen we met 'Helen's Backyard er eentje van het zuiverste soort, and we're back with the blues. Afsluiten doen ze dan met een cover van Chicago blues man 'Luther 'Snake Boy' Johnson (1934-1976).

We zullen niet liegen dat deze 'Flowers Under The Bridge' een reisje is waarbij de crossroads tussen blues en aanverwanten worden afgetast. Een album dat mede door zijn diversiteit nimmer gaat vervelen en dus kijken we al uit naar de festival podia en een samenwerking die wonderwel werkt, net zoals eentje van bij ons met haar Johnny.

other album reports:

Dede Priest - Candy Moon (2007)
Johnny Clark & The Outlaws - Two Tears in a Bucket (2009)
Tangled Eye (ft. Dede Priest) - Dream Wall (2014)

Dede Priest
photo's Dede Priest © Rootsville

Blues Peer 2009


Binkom Blues (2007) - Blues Oan Daa Stoazze Hamme (2008)

 

tracks:

01. You Are Love
02. Willie Mae
03. What It Is Ain't What It Ain't
04. Strawberry Party
05. Snowy Mountain
06. Won't Last Long
07. Wanda
08. Lynched At The Crossroad
09. Alaska
10. Flowers Under The Bridge
11. Helen's Backyard
12. Mister Don't Lie

musicians:

Dede Priest: vocals, guitar, violin
Johnny Clark: vocals, guitar
Ray Oosternrijk: bass
Leon Toonen: drums