© Rootsville.eu

Dee Dee Bridgewater (US)
tiltle: Memphis...Yes, I'm Ready
music: Soul
year: 2017
label: Okeh Recprds/Sony Masterworks
info artist: Dee Dee Bridgewater

© Rootsville 2017


Met dit nieuwe studioalbum van Dee Dee Bridgewater krijgen we meteen een portie soul, blues en zelfs gospel over ons heen. Dee Dee Bridgewater die je in één adem kunt noemen samen met Ella Fitzgerald, Nancy Wilson en Sarah Vaughan heeft in haar carrière al zowat alles bereikt en iedereen is al lang overtuigd van de kwaliteiten van haar stem.

Dee Dee Bridgewater werd geboren in Memphis en dus voelde haar nieuwe album 'Memphis...Yes I'm Ready' een beetje als thuiskomen. Op het album vinden we 13 nummers terug die allemaal betrekking hebben op blues en soul waarmee ze een eerbetoon wil brengen aan de Memphis Soul van weleer. Een homage ook aan de originele artiesten van toen met onder meer een 'salute' aan BB King met diens 'The Thrill Is Gone'. Als producer deelde Dee Dee de job met Lawrence' Boo ' Mitchell en haar eigen dochter Tulani Bridgewater. Een reisje richting Soul City dus...

Openen doet ze met het toepasselijke 'Yes, I'm Ready', and we're ready too. Met 'I Can't Get Next To You' leunt ze dichter aan bij de versie van Al Green dan bij deze van 'The Temptations' maar dat zal Barrett Strong een zorg wezen, it's all about money en zijn co-writer Norman Whitfield is al een tijdje niet meer onder ons. Met 'Why (Am I Treated So Bad)' komen we in het vaarwater van 'The Staple Singers' terecht waarna we Carla Thomas haar 'B.A.B.Y.' door de speakers horen knallen.

Wat volgt is een meer dan eerbetoon aan de 'King' en dan bedoelen we zonder fout BB. 'I Can't Stand The Rain' van Ann Peebles uit 1973 leunt bij mij eerder naar de versie van Tante Tina maar al bij al blijft het soul. Een lichtjes funky aanvoelend is dan 'Hound Dog' brengt ons het meer rauwere stemgeluid en de blues van Big mama Thorton en gelukkig niet de R 'n' R van die andere King. 'Try A Little Tenderness' is en blijft één van mijn favorite Otis Redding nummers en ook Dee Dee Bridgewater weet het gevoel zo over te brengen waarna ze afsluit met het gospel getinte 'Take My Hand, Precious Lord' and yes we're ready for Dee Dee Bridgewater and here Memphis Soul.

tracks:

01 Yes, I'm Ready
02 Giving Up
03 I Can't Get Next To You
04 Going Down Slow
05 Why (Am I Treated So Bad)
06 B.A.B.Y.
07 The Thrill Is Gone
08 The Sweeter He Is
09 I Can't Stand The Rain
10 Don't Be Cruel
11 Hound Dog
12 Try A Little Tenderness
13 Take My Hand, Precious Lord

musicians:

Dee Dee Bridgewater: vocals
Jackie Clark: bass
Marc Franklin: trumpet
Garry Goin: guitar
Charles Hodges: organ (hammond)
Lannie McMillan: sax (tenor)
Lawrence Mitchell: cymbals, electric bongos, tambourine
Sharisse Norman: vocals
Candise Rayborn-Marshall: vocals
James Sexton: drums
Kirk Smothers: sax (tenor)
Stax Music Academy: vocals:
Kameron Whalum: trombone
Kevin Whalum: vocals:
Kirk Whalum: sax (baritone), sax (tenor),
John Stoddart: keyboards