© Rootsville.eu

Delta Wires (US)

tiltle: Born in Oakland
music: Blues
year: 2018
label: Mud Slide Records

info artist: Delta Wires
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

© Rootsville 2017


Het moet zijn dat de in Oakland Cal. gevestigde blues formatie grootse plannen heeft want ook al kende hun nieuwe album 'Born In Oakland' in juni van dit jaar zijn officiële release toch staat op de achterkant van de 'cover' de datum 2018 vermeld. Voor het ontstaan van deze 'Delta Wires' gaan we terug toen oprichter, blues shouter en harper Ernie Pinata uit een studieproject aan de 'California College of Arts and Crafts' in Oakland deze groep zag geboren worden.

Tijdens zijn 'studie project' onderzocht Ernie Pinata de evolutie en geschiedenis van 'de' blues. Hij grasduinde daarvoor in de hele 'legacy' van onze geliefkoosde muziek, van de Delta over de West Coast tot aan de South Side van Chicago. Het was niet alleen de ol'school die hem interesseerde maar hij onderzocht ook de invloed van de hedendaagse moderne blues waaruit dan de naam 'Delta Wires' is ontstaan.

Vanaf het begin werkte Ernie Pinata samen met een blazers sectie die in de hedendaagse 'Delta Wires' bestaat uit Gerry Jonutz (saxes), David Bowman (trombone) en John Christensen (trompet). Een blazers sectie waardoor een hoog gehalte 'Blues Brothers' ontstaat. Verder bestaat de band nog uit gitarist Richard Healy en een ritme sectie met bassist Tom Gerrits en drummer Tony Huszar. Hun laatste wapenfeit op gebied van album is de bloemlezing uit hun repertoire met het in 2013 verschenen 'Anthology'. Hun 'selftilted' debuutalbum werd reeds uitgebracht in 1991 waardoor ze tot de veteranen mogen gerekend worden. Met deze 'Born in Oakland' zijn deze 'Delta Wires' aan hun 7de album toe.

Net als bij Pinata's onderzoek naar en over de blues herkennen we ook op dit nieuwe album diverse stijlen in de blues. Zo openen ze zeer jazzy en bijzonder funky met het New Orleans gerelateerde 'Sunny Day'. Met 'Fine and Healthy Thing' nemen ze ons duidelijk mee richting swing blues van de West Coast. Een fijn easy bluesje is dan weer het heerlijk klinkende 'Your Eyes' en het alles omvattende 'Devil's in My Headset'. Swing en Big Band akkoorden vinden we terug in 'Fun Time'.

Met 'I Don't Care' worden we zo terug geteleporteerd richting era van de 'Blues Brothers' en hun soul en rhythm 'n blues. Trombone geluiden vinden we helaas veel te weinig terug in blues muziek maar bij het funky instrumentale 'In The Middle' krijgen we van dit instrument hier toch een 'The Meters' hoogstandje, alvorens ze ons met 'All I Have to Give' uitwuiven op deze 'Born In Oakland'. Topplaat!

 

tracks:

01 Sunny Day
02 Fine and Healthy Thing
03 I Need a Vacation
04 Your Eyes
05 Days of the Week
06 Devil’s in My Headset
07 Fun Time
08 I Don’t care
09 In the Middle
10 All I Have to Give

musicians:

Ernie Pinata: Band leader, Harmonica, Lead Vocals
Tom Gerrits: Bass, Background Vocals
Richard Healy: Guitar
Tony Huszar: Drums, Congas, Tambourine
Gerry Jonutz: Tenor, Alto, Baritone saxes
David Bowman: Trombone
John Christensen: Trumpet