© Rootsville.eu

Doghouse Sam and His Magnatones
EP (limited vinyl edition)
A Doghouse Tribute To The Blues Greats #121

© Rootsville 2017

On this 'A Doghouse Tribute To The Blues Greats' one of our favorite rootsrockers went back to the blues, this in their own swingin' and jivin' style...

Voor het 3de full album van Doghouse Sam and His Magnatones zetten we jullie nog eventjes 'on hold' tot de CD voorstelling op 9 november van dit jaar in de MOD te Hasselt. Door alle commotie rond het maken van een nieuw album stijgt ook bij artiesten uiteraard de adrenaline en zo ontstond er bij Wouter Celis aka Doghouse Sam het idee om ook de honger van hun talrijke fans tussentijds wat aan te scherpen.

Deze uitstekende rootrockers bestaan naast shouter, guitarslinger en harper ook nog uit Franky Gomez op de drums en percussie en Jack O'Roonie aan de staande bas. Roem en glorie zijn in binnen- en buitenland al meer dan vergaard en in 2015 wisten ze zelfs de Belgian Blues Challenge op hun naam te schrijven om daarna 2de te eindigen op de Europese versie van deze hoogstaande internationale blues contest.

Het is misschien raar om te verwoorden maar good'ol vinyl zit jaar na jaar terug in de lift en het zou wel eens terug de belangrijkste drager van muziek kunnen gaan worden. De spiraalvormige groeven zorgen nu ook weer voor dat warme gevoel bij het afspelen en ook ten huize van Doghouse Sam konden ze niet achterblijven en werd dus vinyl als drager gekozen voor deze EP. Wat het nog specialer maakt is dat deze 'A Doghouse Tribute To The Blues Greats' enkel wordt uitgebracht als zwarte schijf en dit dan nog als een gelimiteerde versie.

Ook 'back to the roots' is de keuze van hun muziek voor deze 'EP'. Geen opzwepende rootrock of country rock 'n roll maar oeroude degelijke blues en daarmee willen Doghouse Sam and His Magnatones een tribute brengen aan de vele 'Blues Greats' die al zovele eras op ons zijn losgelaten. Hun keuze viel op '5' bluesjes, al dan niet met een knipoog naar het rhythm 'n blues tijdperk van weleer.

Openen doen ze met eentje van John Lee Hooker (2017-2001) en van dit icoon kunnen we stellen dat het één van de grootste vernieuwers is geweest van onze geliefkoosde bleus. Op zijn 'Goin' Mad Blues' kiest Doghouse Sam voor de greasy blues sound van weleer waardoor hij ook nog eens zijn 'Mississippi Saxophone' ter hand kan nemen. Bo Diddley (1928-2008) was een grootheid in de rock 'n roll periode en is dit door zijn 'signature' nog steeds. Zijn stijl is kenmerkend door de gitaarrifjes en voortstuwend ritme en weet zo nog steeds talrijke muzikanten te inspireren, en zo ook Doghouse Sam waarvan we op deze 'EP' 'My White Horse' kunnen horen. Een 7-inch plaatje dat werd uitgebracht als een R&B single in 1960 met als B-kant 'Deed and Deed I Do'. Afsluiten doen ze op de A-side met 'After Awhile' van Willie Dixon (1915-1992). Willie D. was wel de grootste songwriter tijdens de Chess periode al werd dit nummer uitgebracht samen met 'Big Three Trio' op 'Columbia Records' maar door het arrangement van Doghouse Sam en zijn Magnatones krijgt dit jump bluesje een terug warmer gevoel aangemeten.

Op de B-side van deze uitgave vinden we als eerste een 'traditional' van formaat terug. Dit nummer is een stukje geschiedenis op zichzelf en er zal wel niemand in de bluessène zijn dit deze 'kraker' nog niet op zijn setlist heeft bijgeschreven. Door toedoen van Big Joe Williams werd deze traditional populair sinds de jaren 30-tig maar het grootste succes zal werd worden toegeschreven aan 'Van en zijn Them' en zo werden de jaren van slavernij al vlug verdrongen door het horen van deze beats. Dus na de versies van velen als Charlie Patton of LeadBelly is er nu ook deze van Doghouse Sam, ain't that a bitch! Fats Domino is een nog levende legende uit het rock 'n roll tijdperk. Geboren en getogen in New Orleans heeft deze keyslinger teveel hits op zijn repertoire om op te noemen maar 'I'm Ready' kennen we allemaal wel. Dit nummer werd door Fats Domino uitgebracht in 1959 en is zoals je op deze EP kan horen nog steeds tijdloos.


tracks:

A-side

01 Goin' Mad Blues (J.L. Hooker)
02 My White Horse (B. Diddley)
03 After Awhile (W. Dixon)

B-side

01 Baby, Please Don't Go (traditional)
02 I'm Ready (J.Robicheaux - P.King - R.Durand)


more info:

year: 2017

artist: Doghouse Sam

label: Independent

musicians:

Doghouse Sam: vocals, guitars & harp
Jack O'Roonie: upright & bowed bass
Franky Gomez: drums & percussion

additional personnel:

Patrick Cuyvers: backing vox on #2 en #3 (side A)

recorded February, 2016 @ the Rootshouse Studio (Hechtel-Eksel)