© Rootsville.eu

Dr. Bekken (Nor)

tiltle: Live at Bar Moskus
music: blues - jazz
year: 2017
label: Blue Mood Records

info artist: Dr Bekken
promotion: Pias Benelux (Sjuul Kok)

© Rootsville 2017


Hands to the knees, gently to the keys...

Van Tor Einar Bekken aka Dr. Bekken kan je stellen dat hij alles wat betreft de 'black & white keys' onder de knie heeft. In Trondheim en zeg maar in gans Noorwegen staat hij bekend als de pianist die de traditionele New Orleans jazz op piano in leven weet te houden. Zijn album 'Flood Street' dat in 2006 werd uitgebracht op DRB Records haalde hij zelfs de inspiratie bij orkaan Katrina. Het hoeft dan ook niet gezegd dat bij deze Dr Bekken invloeden hoorbaar zijn van James Carroll Booker II die de nickname kreeg van 'The Piano Prince Of New Orleans, en zo hebben ze in Trondheim ook een versie van hun 'Prince' aan de barrelhouse piano. Net als deze James Booker creëerde deze Dr Bekken ook zijn eigen stijl en speelt meestal op een authentieke 'August Forster' buffetpiano.

Zijn speelstijl gaat van een 'Thomas 'Fats' Waller over een 'Henry Roeland Byrd' aka Professor Longhair tot zelfs invloeden van een Randy Newman. Zijn nieuwste album ''Live At Bar Moskus' werd opgenomen in de jazzclub 'Bar Moskus' in zijn geboortestad Trondheim op 4 oktober 2016. Het ganse album werd 'live' geregistreerd zonder overdubs of enige geluidsaanpassing. What You Hear is What You Get.

Een 'live' album ideaal om tijdens de wat langere winteravonden je languit in je zetel neer te vleien en in gezelschap van een glas 'Single Malt' en lekkere sigaar je het gevoel in je laat opkomen van een vooroorlogse bruine jazzkroeg. Een heerlijke impressie met eigen werk als 'Red Is In The House' of een wonderlijke ballade als zijn 'Moskus Blues' waarin hij op speelse wijze een 'bridge' weet te slaan naar bekendere melodieën.

New Orleans piano jazz zonder franjes met onder meer Real Hines zijn 'Rosetta' maar ook aangename arrangementen op 'Valley Of Tears' van Fats Domino en 'I've Got A Feeling I'm Falling Down' van die andere legende Fats Waller. We schreven het al dat ook Randy Newman bij deze Dr Bekken een plaatsje krijgt en van hem brengt hij 'I'll Be Home'. Op een 'live' concert daar horen uiteraard ook 'encores' bij en natuurlijk kan en mag Tor E. Bekken deze 'Bars Moskus' niet verlaten zonder.

Een eerste bisser is een bewerking op de wereldhit 'Hound Dog' die we natuurlijk kennen van 'The King' maar waarbij de echte muziekliefhebbers toch zeker ook de versie van Willie Mae aka Big Mama Thorton willen aanhalen. Eentje geschreven door Willie Mae samen met het duo Leiber-Stoller. Met 'I'm Confessing Thet I Love You' nam hij die avond afscheid van 'Bar Moskus' waarbij ook wij net als de aanwezigen moeten bevestigen dat we houden van deze Dr. Bekken.

 

tracks:

the main set

01. Red Is in The House
02. Give Me The Simple Life
03. Moskus Blues
04. Inga/Yellow House
05. Monsieur Touson
06. Rosetta
07. Valley Of Tears
08. I've Got A Feeling I'm Falling
09. The Conspiratory Boogie
10. I'll Be Home

the encores

Hound Dog
I'm Confessing That I Love You

musicians:

Tor Einar Bekken: piano