© Rootsville.eu

Eamonn McCormack (Irl)

tiltle: Like There's No Tomorrow (2CD)
music: blues
year: 2017
label: Sireena Records
promotion & booking: Onstage Promotion

info artist: Eamonn McCormack

© Rootsville 2017


Wanneer je als Ierse blues-rock gitarist het wil gaan maken moet je meteen afrekenen met enkele goden die al lang niet meer onder ons zijn. Rory Gallager, Phill Lynott en Gary Moore zijn daar de voorbeelden van maar laat deze namen nu ook diegene zijn die bij deze Eamonn McCormack voor de nodige inspiratie zorgden. Wanneer je op één lijn zit met deze namen kan het dan ook niet anders of je zal en moet je weg vinden in de blues...

Eamonn McCormack werd in 1962 geboren in het hartje van Dublin en meer 'Irish' kan je dan al niet meer worden. Op reeds zeer jonge leeftijd kon hij zich al verstaanbaar maken op de akoestische gitaar. Hij groeide in eerste instantie op met de muziek van Cat Stevens en Neil Young maar al vlug kijk zijn neus richting 'de' blues. Met een 'Ierse God' als voorbeeld kwamen ook anderen namen in beeld zoals Jimi Hendrix en slowhand Eric Clapton. Eén van de meest lucratieve beslissingen van Eamonn McCormack was wel toen hij als 17-jarige richting 'States' trok om daar zijn muzikale horizonten te gaan verruimen. Na enkele jaren daar in het land van andere 'groten' te hebben doorgebracht verkaste hij terug richting Europa waar hij onder het pseudoniem 'Samuel Eddy' door Europa begon te trekken. Na een zware periode van talloze concerten en andere beslommeringen besliste hij een sabbat periode in te lassen. We schrijven 2008 toen hij terug opdook als Samuel Eddy maar dit veranderde dan vlug in zijn eigen Earmonn McCormack.

Zijn eerste album onder eigen naam kwam er in 2008. 'Kindrid Spirits' werd toen uitgebracht op het label 'True Talent Records' en in 2012 verscheen dan de opmerkelijke opvolger 'Heal My Faith' (Inakustik Records). Vandaag brengt hij een dubbel CD op de markt met als titel 'Like There's No Tomorrow'. Deze dubbel wordt uitgegeven op 'Sireena Secords' en ligt vanaf augustus bij de platenboer. Opmerkelijk is dat het album netjes is verdeeld tussen een 'Electric' en een 'Acoustic' album.

Als producer nam hij Chris Tsangarides onder de arm en de ritme sectie van zijn 'power trio' bestaat uit Jonathan Noyce en Darrin Mooney. Jonathan Noyce was de bassist bij Jethro Tull en later speelde hij ook in de band van Gary Moore, de band waar hij ook aan de zijde speelde van drummer Darrin Mooney. Een power trio dat qua leeftijd en muziekkeuze op dezelfde golflengte zit. Het 'Electric' album zal meteen in de spotlights komen te staan dus keer ik hier vandaag de rollen om en begin met het 'Acoustic' album.

Op dit akoestisch gedeelte van dit tweeluik vinden we 7 heerlijke tracks terug en een Eamonn McCormack die hier enkele ballades weet te brengen als een rocker die rust wil brengen in zijn leven en dit dan ook voor mekaar krijgt. Vijf van de zeven nummers zijn van de hand van Eamonn McCormack in co-writing met Edwin Williamson en al meteen weet hij met opener 'No Airs and Graces' m'n volledige aandacht naar zich toe te trekken. Een nummer dat wordt opgedragen aan Rory Gallagher. 'You Take My Blues Away' schreef Eamonn voor zijn lieftallige dochter Lucy, een lullaby om mee weg te dromen. Deze '7' tracks op dit akoestisch album zijn alle zeven al even mooi waarop de harmonica als een rode draad terugkeert op de nummers zoals ook bij het aangrijpende 'Heaven's Cry'. Zeer interessant is ook dat hij Jimi Hendrix' 'Angel' op dit akoestische album een heel nieuw leven weet te geven. Klasse!

Are you ready for some action? Dat kan dan met het 11 nummers tellende elektrische gedeelte van deze dubbel. Openen doen ze met het road rockin' 'From Town To Town'. Ook op dit album zijn 10 ban de 11 nummers geschreven door de meester zelve. Voor 'One Wish' ging hij te leen bij rocker Phyl Lynott, een nummer dat nog niet werd uitgegeven waarop de sfeer van 'Thin Lizzy' komt bovendrijven. In de stiijl van Gary Moore brengt hij met 'Still Missing You' een uitstekend slow bluesje waarna dit trio er weer rockend en toch geciviliseerd invliegen met 'Lousy Day'.

Een heerlijk gitaarrifje vormt de aanzet naar de prachtige ballad 'Fool For Loving You' waarna ze als outswinger kiezen voor 'It's A Saturday Night' waarmee Eamonn McCormack bewijst dat hij naast zijn Ierse rockbro's mag plaatsnemen. Ook al kende Eamonn McCormack zijn voorbeelden als vrienden toch is het beklijvend te noemen dat enkel en alleen hij nu nog namen als Gallagher, Lynott en Moore weet te eren in een uitstekend dubbel album als deze 'Like There's No Tomorrow'.

 

tracks:

CD 1 (Electric)
01. From Town To Town
02. When You Cross The Line
03. Writing’s On The Wall
04. One Wish
05. Still Missing You
06. Lousy Day
07. Internet Star
08. Moving On.
09. Running Back To You
10. Fool For Loving You
11. It’s A Saturday Night

CD 2 (Acoustic)
01. No Airs And Graces
02. You Take My Blues Away
03. It’s Not The Spotlight
04. Heaven’s Cry
05. Breaking Down
06. This Guilt I Feel Inside
07. Angel

musicians:

Eamonn McCormack: vocals, guitars, mandolin, harmonica, guitarsynth
Jonathan Noyce: bass
Darrin Mooney: drums