© Rootsville.eu

Ed De Smul Band (B)

tiltle: Hardworking Man
music: country - Americana
year: 2017
label: independent

info artist: Ed De Smul

© Rootsville 2017


This is not John Hiatt, this is not Delbert McClinton, this is Ed De Smul...

Ed De Smul kennen we in onze Belgische blues scène van bij 'Ed & The Gators' waar hij naast bluesshouter ook de Mississippi saxofoon bespeelt. Eerder dit jaar zag ik deze Ed De Smul in een totaal anderen gedaante. Alleen bewapend met gitaar en smoelschuif gaf hij daar een optreden weg om 'u' tegen te zeggen. Iedereen in de keet was verbaasd wat we daar te horen kregen. Americana on his best! In een gesprek achteraf liet Ed me verstaan dat dit iets was waar hij zich als een vis en het water bij voelde en dat ze in alle ernst aan het werken waren aan een full CD. Dit album is nu een feit en verhuld een totaal ander persoon dan bij de Gators.

Toen Ed De Smul al op zeer jonge leeftijd het muziekvirus te pakken kreeg stond het in de 'Vlaomsche sterren' geschreven dat we nog van gingen horen. Zeven jaar geleden richtte hij zijn eigen bluesband op met naam 'Ed & The Gators'. Zijn liefde voor onuitgesproken American en country muziek bleef evenwel sluimeren en na diverse solo optredens staat er nu deze 'Ed De Smul Band'. Stefan Boret die ook aan Ed's zijde speelt bij de 'Gators' verhuisde mee naar deze bezetting die ook nog bestaat uit Tom De Poorter die we kennen van 'Little Kim & The Alley Apple 3 en daarmee wordt de lat al onmiddellijk zeer hoog gelegd. Aan de drums vinden we Kay Van De Casteele en als extra backing vocals kan en mag Ed beroep doen op zijn eigenste dochter Silke die vorig jaar haar eigen plaat op de markt bracht en dus ook wel van wanten weet.

Het album 'Hard Working Man' werd opgenomen in de 'Closed Session Recording Studio te Roeselare. Op het album staan 11 originals en meteen is de eerste indruk van, hoed af! De blues maakt op dit album plaats voor uitstekende Americana doordrenkt van country en daardoor ook een album waar 'Twang' de hoofdrol opeist. Al een era geleden leerde ik de Duitse formatie 'Smokestack Lighntin' kennen en die bende van Bernie Batke liet toen een onuitwisbare indruk op me na. Datzelfde gevoel overvalt me nu opnieuw bij het horen van deze 'Hardworking Man'. Met een onbedwongen gevoel die vroeger ook eigen was aan Doug Sahm zailger zingt Ed De Smul hier over de diverse aspecten in de liefde. Bij het horen van dergelijk professionalisme is het haast niet te vatten dat we het hier hebben over een eigenste Vlaming. Je kan hier niet anders of we moeten superlatieven gaan gebruiken over de degelijkheid aan sterke nummers waarmee dit album is samengesteld.

Van het opgewekte 'Summer Again' waar de banjo hoogtij viert tot het afsluitende 'Number One' , alle nummers verdienen een nummer 'one' in de charts. Dat Ed De Smul tijdens zijn jeugd goed heeft geluisterd naar voorbeelden als Lyle Lovett of een John Hiatt valt hier meteen op. 'Still On My Mind' is zo een voorbeeld waarbij je haast niet kan geloven dat dit 'Belgisch' is, eentje waar grootmeester John Hiatt meteen jaloers zal op kunnen worden.

De titeltrack 'Hardworking Man' zal dan wel een autobiografie zijn maar is een lekker deuntje dat meteen als earworm in je zal nestelen. Hell Yeah!!! Moest een nummer als 'Guilty as Charged' aan de andere kant van het water gezongen worden door Delbert McClinton zou zonder weerga de 'lingerie' richting podium getransporteerd worden, iets waarvan we hopen dat dit ook de beurt zal vallen bij deze Ed De Smul. Om zijn roots met de blues niet te verliezen krijgen we met 'Mission Bell' een country bluesje dat zonder fout zou in het arsenaal van een Eric Bibb kunnen ziiten. Ik heb nu al een heleboel gerenommeerde namen zitten opnoemen maar feit is dat dit allemaal werk is van 'onze' Ed De Smul.

Nummers als 'I Don't Need no Breakfast' komt niet uit het 'Appalachegebied', nee deze sound wordt gebracht door de hillbillies uit Vlaanderen. De aangename klankleur van Ed gaat hier in perfecte harmonie samen met de backing vocals van dochterlief en het heerlijke banjo getokkel van een Tom De Poorter. High Class!!! Deze 'Hard Working Man' is een album geworden dat geen enkel dipje kent, hoogstaand en uitpuilend van de klasse. IJzersterke nummers opgenomen met een bezetting van klasbakken en Ed, moest je nu in de States wonen was je broodje gebakken!!! Na het afsluitende 'Number One' rest er maar één ding en dat is ...Repeat!

 

tracks:

01. Summer Againi
02. Hard Working Man
03. Love For Sale
04. Coo Coo Chou Blues
05. Guilty as Charged
06. Mission Bell
07. Fools on the Hill
08. No Place To Run
09. I Don't Need no Breakfast
10. Still on my Mind
11. Number One

musicians:

Ed De Smul: vocals, guitar, harmonica, mandolin
Tom De Poorter: lead guitar, banjo, backing vocals
Stefan Boret: bass, backing vocals
Kay Van De Casteele: drums
Silke Catleeuw-De Smul: backing vocals