© Rootsville.eu

Elles Bailey (UK)

tiltle: Wildfire
music: blues
year: 2017
label: Pledge Music - Outlaw Music

info artist: Elles Bailey
promotion: Broere Promotion

© Rootsville 2017


Raw and soulful, a new sound in bluesland that give you the shivers. Uh huh, Oh Yeah!!!

Een paar jaar geleden dook deze Elles Bailey op met haar EP 'Who I Am To Me' (2015) 'The Elberton Sessions' volgde in 2016, en meteen zorgde dit voor de nodige deining in de UK en er buiten. Dan maar de grote plas over zal ze gedacht hebben en door het bezoek aan familie in de US, en meer bepaald in Nashville, dook ze met een resem gelouterde muzikanten de studio in om enkel demo's op te nemen. Eerder dit jaar verscheen de single 'Wildfire' als voorbode op haar debuut full CD. Dit album met als titel 'Wildfire' zal te verkrijgen zijn vanaf 1 september 2017.

De debatten worden op deze 'Wildfire' geopend met de titeltrack waarmee ze ons meeneemt naar de Mississippi Delta. Dreigende beats in perfecte harmonie met doordringende slide georchestreed waarbij ze heel expliciet op de voorgrond treed. Soms donker en rauw maar zonder meer neemt deze Elles Bailey je onmiddellijk bij de strot, iets wat in diezelfde proporties opgaat voor 'Same Flame'.

Een vrouwelijke 'blues shouter' pur sang deze Elles Bailey die je met de ballad 'What If I' van haar soulvolle kant laat horen, and still we got the shivers. In de 'Barrel Of Your Gun' sluipt er een beetje hedendaagse country in dit nummer waarbij een Joe Wilkins de nodige’ twang’ in dit nummer brengt. Met een Jonny Henderson en zijn B3 in harmonische samenwerking met de gitaren van Brent Mason en Joe Wilkins krijgen we weerom een ballad die je van alle adem weet te benemen en waarbij de backing vocals van Kim Keyes zeer opmerkelijk komt binnendringen en je een ‘eargasm’ bezorgt.

Met nummers als 'Shake It Off' en het rockende 'Shakles Of Love' bewijst deze Elles Bailey dat ze van meerdere markten thuis is, nummers waarop een perfecte balans is uitgewerkt met blues en conptemporary country. Na haar stevigere  nummers waar slide de bovenhand neemt zijn er  zonder meer haar ballads die iedereen wel zullen aanspreken. Met 'Howlin' Wolf' eert ze namen als Muddy Water, Little Walter en natuurlijk ook 'Smokestack Lightnin' Chester Burnett.

Met de bonus track 'Time's A Healer' neemt ze ietwat akoestisch afscheid van deze smaakmakende  kennismaking, iets waaraan ze reeds begonnen was met het zeer mooie 'Girl Who Owned The Blues' een titel die haar wel op het lijf is geschreven. Op de begeleidende brief schrijft Hans Broere dat deze Ellen Bailey wel eens een' grote dame' zou kunnen worden. Nee Hans, een 'heel' grote dame...and the people shout once more...come back, come back to me!

 

tracks:

01 Wildfire
02 Same Flame
03 What If I
04 Barrel Of Your Gun
05 Perfect Storm
06 Let Me Hear You Scream
07 Shake It Off
08 Shakles Of Love
09 Believed In You
10 Howlin’ Wolf
11 Girl Who Owned The Blues

bonus track:

12 Time's A Healer