© Rootsville.eu

Eric Bibb
Migration Blues


© Rootsville 2017

Toegeven wanneer Eric Bibb een nieuw album op de markt brengt wordt het steeds weer halsreikend uitkijken. Eén garantie krijg je meteen erbij, het is altijd weer zo begeesterend mooi om naar te luisteren dat je haast zo willen dat hij maandelijks een nieuw album op ons zou loslaten. Zijn vorige 'Blues People' begint zelfs enige tekens ven slijtage te vertonen om maar te zeggen hoe dikwijls ik me laat meeslepen door deze akoestische blues en gospel singer-songwriter.

De officiële release van deze 'Migration Blues' zal plaats vinden op 31 maart 2017 maar de festivalgangers in Nederland kunnen deze Eric Bibb op 25 maart al aan het werk zien op de 'Southern Blues Night' in Heerlen. De vaste medewerkers aan dit nieuwe album zijn de Franse harper 'Jean-Jacques Milteau en de Canadese blues en folk artiest Michael Jerome Browne.

Het lijkt wel of deze Eric Bibb alle minuten van de dag aan het schrijven is want de lijst van nummers die al van zijn hand kwamen is ellen lang en toch krijgt hij het gedaan om steeds weer op eenzame hoogte diezelfde kwaliteit te garanderen. 'Migration Blues' is een titel die niet tot de verbeelding zal spreken maar de dagelijkse realiteit onder ogen brengen, luister daarvoor maar eens naar het aangrijpende en intens mooie 'Brotherly Love'.

Na opener 'Refugee Man' krijgen we met 'Delta Getaway' zo een typisch Bibb gospel-bluesje dat hij samen schreef met JJ Milteau. Voor het ragtime aanvoelende 'Diego's Blues' kreeg Eric Bibb een helpende hand toegestoken van MJ Browne. In 'Prayin' For Shore' transformeerde Eric Bibb zichzelf in het leven van de dagelijkse bootvluchtelingen, een nummer waar hij vocaal hulp krijgt van ook een aangrijpende stem als die van Big Daddy Wilson.

Titeltrack 'Migration Blues' is een instrumentaal nummer dat geschreven werd door de drie hoofdmuzikanten van dit album waar je wordt meegezogen in een zinderend avontuur zonder het te willen beseffen. Uiteraard zijn er ook nummers aanwezig waarvoor Eric Bibb zijn productiviteit even aan de kant kon schuiven zoals bij 'Four Years, No Rain' en 'Blacktop', beiden van B.A. Markus en M.J. Browne.

Met een Fransman en een Canadees mogen we ook een nummer verwachten met een niet Engelse titel en dit is dan het met folk geinspireerde instrumentale 'La Vie c’est Comme un Oignon'. Op dit album vinden we ook twee opmerkelijke covers terug van al even grote songwriters als Eric Bibb zelf, zoals 'Masters Of War' van Bob Dylan en het ook het alomgekende Woodie Guthrie statement 'This Land Is Your Land'. De Afro-American spiritual 'Mornin' Train' betekent helaas dat we afscheid moeten nemen van al dit moois...of toch niet want er staat een replay-button op de speler.

Hoeft het nog gezegd dat deze Eric Bibb een uitzonderlijk talent bezit om je telkens weer bij iedere nieuwe plaat mee te nemen in zijn eigen intense wereld...

 


tracks:

01. Refugee Moan
02. Delta Getaway
03. Diego’s Blues
04. Prayin’ for Shore
05. Migration Blues
06. Four Years, no Rain
07. We Had to Move
08. Masters of War
09. Brotherly Love
10. La Vie c’est Comme un Oignon
11. With a Dolla’ in my Pocket
12. This Land is Your Land
13. Postcard from Booker
14. Blacktop
15. Mornin’ Train


more info:

year: 2017

artist: Eric Bibb

label: Dixiefrog

distribution: Bertus

promotion: Broere Promotion

musicians:

Eric Bibb (vocals & guitars)
J.J. Milteau (harmonicas)
Michel Jerome Brown (guitars, vocals, banjo, mandoline & triangle)

additional personnel

Olle Linder (drums & percussion #2 & 11)
Big Daddy Wilson (vocals #4)
Ulrika Bibb (vocals #15)