© Rootsville.eu

Eyal Vilner Big Band (US)

tiltle: Hanukkah
music: big band swing - jazz
year: 2017
label: independent

info artist: Eyal Vilner
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2017


Eyal Vilner werd geboren in Tel Aviv (Israel) maar verhuisde in 2007 richting New York waar hij in 2009 afstudeerde aan de prestigieuze 'New School for Jazz and Contempory Music'. Met zijn opgerichte 'Eyal Vilner Big Band' trad hij al op diverse plaatsen op en speelde al samen met namen als Jimmy Heath en Jimmy Owens.

Zijn nieuwe album 'Hanukkah' is gebaseerd op jazz en swing waarbij hij een mix laat horen van Joodse- en muziek uit het Midden Oosten, dit in perfecte harmonie Braziliaanse en Afro-Cubaanse ritmes. Alle arrangementen werden geschreven door Eyal Vilner en dit op bestaande traditionals. Dit allemaal in de sfeer van deze Joodse feestdag.

Het openingsnummer 'Prelude' wordt aangevangen door twaalf blazers waarbij de opnamen in een oude synagoge voor de tot de verbeelding sprekende aansteking van de traditionele Hannukah kaarsen zal leiden. Met 'Maoz Tzur' krijgen we een nummer dat zijn intrede doet in de swing era en weerspiegelt perfect het speelse van deze feestdag met een uitmuntende saxsolo van Eyal Vinler aangevuld door een inspirerende piano solo van Jack Glottman.

'Sevivon' aka 'The Dreidel Song' is gebaseerd op het speeltje dat Joodse kinder veelal gebruikentijdens dit feest. Eyal Vilnber liet zich hiervoor inspireren door de Latijnse ritmes van de Braziliaanse samba en huist in een speelse sfeer van de traditonele 'carnival'. Voor het nummer 'Oh Hannukah' doe thij beroep op drie NY based jazz vocalisten, Tamar Korn, Martina DaSilva en Itai Kriss. Op dit nummer speelt ook tenorsaxofonist Evan Arntzen een hoofdrol.

Afsluiten doet deze big band met 'These Candles' een compositie waarbij ze het traditionele Hebreeuwse 'Hanerot Halalu' omtoveren tot een swingen en bruisend geheel in de geest van een Duke Ellington.

 

tracks:

01. Prelude
02. Maoz Tzur
03. Sevivon
04. Oh Hannukah!
05. Mi Yemalel

bonus track:

06. These Candles

musicians:

Eyal Vilner - Tamar Korn - Martina DaSilva - Itai Kriss - Jay Rattman - Bill Todd - Evan Arntzen - Dan Pearson - Eden Bareket - Bryan Davis - Andy Gravisch - Wayne Tucker - Jim Seeley - Stuart Mack - Matt Musselman - Becca Patterson - Max Siegel - Jack Glottman - George DeLancey - Eran Finck