© Rootsville.eu

Guy Bélanger
Traces & Scars


©Rootsville 2017

Soms wordt je verrast door een eerste nummer op een album, enkele keren kom je tot een besef dat bij het beluisteren van nieuw werk je tot inkeer kan komen. Zeer zelden wordt je vanaf de eerste noot aan je speakers gekluisterd en blijf je begeesterd luisteren tot de allerlaatste noot is gespeeld. In dit laatste geval hebben we het hier zonder meer over 'Traces & Scars, het nieuwste album van Guy Bélanger.

Met reeds een carrière van meer dan 40 jaar achter zich is deze Canadese harmonica virtuoos al meermaals in de prijzen gevallen. Tijdens zijn debuut in 1974 zag Guy Bélanger voor zich een carrière uitgewerkt in de blues muziek mede door dat zijn geliefkoosd instrument, de bluesharp er zich toe leende. Over de jaren heen kon hij spelen aan de zijde van Muddy Waters, Koko Taylor en James Cotton. Naarmate de jaren vorderden begon hij zich ook te manifesteren bij het bredere publiek en bracht het ook met zijn band tot op het Internationaal jazz festival van Montreal. Vorig jaar toerde hij nog met Céline Dion.

'Traces & Scars' is een muzikale reis doorheen wat invloeden waarbij fusion zeker niet uit de lucht komt te vallen. Op het album staan liefst 10 instrumentale pareltjes en enkel 2 vocale songs waarbij 'Who's Left Standing' wordt vertolkt door niemand minder dan Luce Default. Met het nummer ''My Dearest Friend' en zeker ook met het verhaal er rond grijpt Guy Bélanger de luisteraar van dit album al meteen naar de keel. Het nummer werd geschreven voor Bob Walsh. Deze in Canada legendarische blues man kwam vorig jaar op 68 jarige leeftijd te overlijden en was één van de beste vrienden van Guy Bélanger.

Nummers als 'Better days' halen het niveau van een uitzonderlijke hoogte en kunnen afzonderlijk als filmtrack worden bestempeld. Zo is 'Les Mavaises Herbes' de track van de gelijknamige film. Op 'Little Heart' horen we dan de enige keer de klankkleur van deze harper en het mag gezegd dat hij zich daar niet moet van weerhouden want in deze melancholische ballade zal ook de stem van Guy Bélanger menig luisteraar beroeren.

Voor de titeltrack 'Traces & Scars' liet hij zich ook nu omringen door zeer begaafde muzikanten waaronder de Franse cellist Eric Longsworth waarbij ondanks de enorme afstand tussen beiden een bijzonder mooie samenwerking is ontstaan. Op diverse albums van deze Guy Bélanger maakt hij van de gelegenheid gebruikt om bijzondere stemmenuit de Quebec scène uit te nodigen en op 'Who's Left Standing' is dit dan Luce Default.

Met 'Hot Time' als afsluiter worden we dan abrupt uit onze droomwereld gewekt wanneer dit album aan zijn einde is gekomen. Guy Bélanger, een virtuoos die op eenzame hoogte kan worden gehesen en dat is door de jaren heen ook de mensen van 'Cirque de Soleil' niet ontgaan.


Tracks:

01 My Dearest Friend
02 Better Days
03 Fat Boy
04 Les Mauves Herbes
05 Little Heart
06 See The Light
07 Traces & Scars
08 Common Ground
09 Kalaw
10 Who's Left Standing
11 Nitassinan
12 Hot Time

 

more info:

year: 2017

artist: Guy Bélanger

label: Bros Records

promotion: Sarah French Publicity

musicians:

Guy Bélanger
André Lachance
Marc-André Drouin
Michel Roy
Rob McDonald
Claude Fradette
Kaven Girouard
Dimitri Lebel-Alexandre
Paul Ricard
Jean Fernand Girard
Luce Dufault
Eric Longsworth
Preston Reed