© Rootsville.eu

Guy Davis & Farbizio Poggi
Sonny & Brownie's Last Train


© Rootsville 2017

Wanneer twee van de hedendaagse akoestische blues muzikanten zich toe gaan leggen op het werk van een ander zo uit het verleden indrukwekkend duo kunnen we niet anders dan 'halleluja' als kreet proberen te onderdrukken.

Die twee hedendaagse dat zijn in eerste instantie de 'ambassadeur van de blues' Guy Davis met aan zijn zijde de veelzijdige harper Fabrizio Poggi. Het duo waar het over gaat is zonder meer Sonny Terry en Brownie McGhee. Sonny Terry (1911-1986) stond als blues muzikant bekend om zijn techniek door het blazen op de bluesharp en zijn stemgeluiden tot een uniform geheel te laten klinken. Sonny Terry was zo goed als blind en werkte in eerste instantie samen met 'Blind Boy Fuller' tot hij na diens dood in 1941 begon samen te werken met Brownie McGhee (1915-1996). Een samenwerking waar ze als duo tot midden zeventiger jaren succes mee boekten.

Deze 'ode' aan het legendarische duo werd 'live' opgenomen in de studio in Milaan en is voor Guy Davis reeds zijn 14de album. Bij het label 'MC Records' is dit het 3de album dat in dit huis wordt uitgebracht. De samenwerking begon bij het album 'Juba Dance', een CD die ook destijds in Milaan werd opgenomen met toen ook als producer Fabrizio Poggi.


Guy Davis & Fabrizio Poggi © Rootsville

Voor Guy Davis is deze 'Sonny & Brownie's Last Train' een statement om de muziek van Sonny Terry & Brownie McGhee niet verloren te laten gaan. Beiden bezien deze opnamen als een 'love letter' aan hun meest geliefde voorbeelden die in de bluesscéne bekend staan als het langst samenwerkende succesvolle duo. Het album werd een pareltje van akoestische country blues in de geest van naast Sonny en Terry zeker ook voorgangers als Big Bill Broonzy. Net als zijn voorbeeld heeft ook Guy Davis een klankleur om van te genieten samen met de intensiteit van het bespelen van Fabrizzio's zijn bluesharp.

Alleen opener 'Sonny And Brownie’s Last Train' is een nieuwe compositie op dit 12 nummers tellende album. Het nummer kan als totaal eerbetoon worden aanzien aan het duo met hun typische stijl van samen spelen en het eigen harp geluid van Sonny Terry. Een saluut aan die twee blues hobo's met de alles betekende woorden op het einde ...Goodbye Sonny, Googbye Brownie, see you on the other side!

We stelden ook als voorbeeld Big Bill Broonzy en van hem krijgen we het daaropvolgende 'Louise, Louise'. Met 'Hooray, Hooray These Women Is Killing Me' krijgen met dit Sonny Terry's nummer een bloemlezing uit het songbook van beiden. Na eentje van Big Joe Williams krijgen we met 'Take This Hammer' nog een nummer van iemand die zijn stempel wist te drukken op dit genre, met name Leadbelly. 'Walk On' is eentje van de Terry-McGhee originals alvorens te eindigen met Leadbelly's 'Midnight Special'.

Net als hun voorbeelden Sonny Terry & Brownie McGhee zijn ook Guy Davis & Fabrizio Poggi bezig om zich onsterfelijk te maken in deze country blues.


tracks:

1. Sonny & Brownie's Last Train
2. Louise, Louise
3. Hooray, Hooray These Women Is Killing Me
4. Shortin' Bread
5. Baby Please Don't Go Back To New Orleans
6. Take This Hammer
7. Goin' Down Slow
8. Freight Train
9. Evil Hearted Me
10. Stp It Up And Go
11. Walk On
12. Midnight Special

more info:

year: 2017

artist: Guy Davis
artist: Fabrizzio Poggi

label: MC Records

booking: Salmon Bookings (Jan Muylaert)