© Rootsville.eu

Guy Verlinde and The Houserockers
How How How


© Rootsville 2017

Het was al een tijdje geen geheim meer dat Guy Verlinde een nieuw album op de markt zou brengen. Nu eens geen 'Mighty Gators' maar met zijn begeleidingsband 'The Houserockers'. Het is toch al meer dan een tijd geleden toen Lightnin' Guy zijn neus aan het venster kwam steken in onze eigenste bluesscène. Doorheen de jaren is hij met of zonder begeleidingsband uitgegroeid tot een statement in de Belgische blues en zo veranderde zijn naam dan ook gewoon terug in Guy Verlinde.

Op jeugdige leeftijd wist hij al waar zijn muzikale crossroads zouden naar toe leiden en dat was de blues, maar het was door toedoen van collega Marino Noppe dat de microbe pas echt in zijn aderen zou gaan nestelen. Amper 40 jaar, en in blues termen kunnen we dan nog spreken van een youngster, is hij die term reeds ontgroeid en doorheen zijn carrière speelde hij als support act voor zoveel grote namen zoals BB King, Keb' Mo en Otis Taylor. Dit lijstje neemt al duizeling wekkende proporties aan en dan zijn er nog de diverse projecten waar hij als 'professional' mee bezig is. Naast deze 'Houserockers' zijn er uiteraard ook de 'Mighty Gators' en is deze Guy Verlinde ook beschikbaar als one-man band. Bewonderingswaardig is ook het project 'Blues In Schools', een educatief programma waar hij de jeugd laat kennismaken met de roots van de blues. En dan is er nog zijn 'Hound Dog Taylor Tribute'...

Het is met dit project van 'Hound Dog Taylor' dat er toch wel enige affectie bestaat op dit nieuwe album. Met deze 'How How How' creëert hij een mix van ol'school chicago waarbij zijn eigen inventieve inbreng in perfecte harmonie staat met de ons gekende blues stijl en dat is waarom deze Guy Verlinde boven aan menig verlanglijstje staat. In welke gedaante ook de concerten met hem puilen uit van slide, boogie en rock 'n roll waarbij hij soms ook een knipoog geeft richting soul, rhyhtm 'n blues en funk. It's all in the game!

Op dit album komen '11' nieuwe originals aan bod. Negen ervan zijn van eigen hand en 'Jungle Fever' schreef hij met zijn kompaan houserocker Richard van Bergen. 'Snap' is er eentje waarbij de Nederlandse guitarslinger Richard in de spotlights komt te staan. Geen gitaar met de dikke snaren aanwezig bij deze footstompin' Houserockers en dus moeten we enkel nog King Berik vermelden als drummer.

'Rock 'n roll' is het codewoord bij opener 'How How How'. Dit slide instrumentaaltje is rock 'n roll 'pur sang' in alle betekenissen van het woord en laten deze 'Guy Verlinde and The Houserockers' toe u al meteen in hogere sferen te doen belanden. Met de vette en greasy shuffle op 'Long Distance Lovin' laat Guy Verlinde m'n gedachte toch even afdwalen richting 'Magic Slim & The Teardrops. Blues à la Verlinde is zeker het opzwepende 'Let's Get It On' en zo hoeft dit album al verder geen betoog meer. Slide blijft de rode draad doorheen deze 'How How How' en zo ook bij het slowbluesje 'Show, Me Some Mercy' alvorens het weer boogie time wordt met Richard zijn 'Snap!' en zo zitten we al aan het 2de vol rock 'n rol stekende instrumentale nummer. 'Old Socks, New Shoes!

Met 'I've Been Waitin' dwalen Guy en zijn Houserockers af richting swamps met hun eigenste greasy sound. Pure boogie krijgen we dan met 'You Gotta Shake' en dat is ook wat we aan het doen zijn alvorens verder te schrijven, so let's shake your hips babe! Met een futuristische intro op 'Jungle Fever' nemen ze de druk een beetje van de ketel, weerom een staaltje van kunnen en nu nog enkel een film rond maken want een soundtrack is er al. Een nummer waarop King Berik zijn jungle drums laat spreken samen met de conversatie van de gitaren van Guy en Richard.

De liefhebbers van 'slide' zullen met dit album meer dan in hun nopjes zijn zeker bij het horen van de doordringende rifjes op 'That Baby Don't Love Ya' of met het van rumba doordrongen 'Down The Line'. Afsluiten doen Guy Verlinde and The Houserockers op deze 'How How How' met boogie in overdrive op 'Say What?'...You wanna boogie? dat kan dan op de CD release party op 25 februari in 'De Zwerver' in Leffinge, waarbij ik afsluit met een quote van de Stones... It's Only Rock 'n Roll, But I Like It!

voor meer concertdagen raadpleeg onze kalender.


tracks:

01. How How How
02. Long Distance Lovin’
03. Let’s Get It On
04. Show Me Some Mercy
05. Snap!
06. I’ve Been Waitin
07. You Gotta Shake
08. Jungle Fever
09. That Baby Don’t Love Ya
10. Down The Line
11. Say What?

more info:

year: 2017

artist: Guy Verlinde

label: Blue Sting Label

distribution: Parsifal

musicians:

Guy Verlinde: slide guitar, vocals
Richard van Bergen: guitar, backing vocals
King Berik: drums, backing vocals

special guest:

Raf Verlinde: vocals on #1