© Rootsville.eu

Hamilton Loomis (US)

tiltle: Basics
music: blues
year: 2017
label: Ham-Bone Records

info artist: Hamilton Loomis
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)
booking Europe: Swapping Music (Dominique Cranshoff)
booking US: Sabrina LaField (Ham-Bone Music)

© Rootsville 2017


Tussen 6 en 22 oktober is deze Hamilton Loomis te bewonderen in Europa met passage in onder meer het 'Crossroad Café' van Jan te Antwerpen maar ook in de 'Spirit' te Verviers, een paar concerten in Nederland zoals op het festival te Assen en verder nog optredens in het hoge noorden en Duitsland. Deze nieuwe 'European Tour' staat zonder meer in het teken van zijn nieuwe album 'Basics' dat zijn release zal kennen op 29 augustus.

De anders niet vreemd zijn van het stevigere gaat deze Hamilton Loomis nu enigszins back to basics. Niet dat het betere gitaarwerk nu niet meer te beluisteren valt, verre van maar er is ook ruimte gelaten voor enige harmonie met de rest van de band. Zijn handelsmerk van deep-grooved funk en soulvolle blues-rock blijft alom aanwezig op deze nieuwe 'Basics'.

Eén opmerkelijk debuut komt er van Hamilton zijn 3-jarig zoontje Bo Jordan. Toen hij amper 1 jaar oud was werd bij Bo Jordan Loomis de zeldzame ziekte 'Hyperinsulisme' vastgesteld. Dit is een verhoogde insulineproductie door een ziekte van de alvleesklier waardoor hypoglykemie ontstaat en een verhoogde behoefte aan glucose (suiker), waardoor de persoon meestal sterk overgewicht krijgt. Zeldzaam maar ook vaak levensbedreigend. Bo Jordan maakt hier op deze 'Basics' zijn debuut met de 'maracas' aka de sambaballen. Openingstrack 'Sugar Baby' is er dan eentje voor zijn zoontje en zijn lotgezellen. Sugar Babies is ook de algemene verwoording naar de HI kinderen. Sabrina LaField van platenlabel 'Ham-Bone Records' leent haar stem ook voor deze openingstrack.

Nog een opmerkelijk nummer is dat op het afsluitende 'Funky Little Brother' Hamilton Loomis de kans geeft aan zijn talrijke jonge protégées uit Houston om in de spotlights te komen staan. Al deze jongeren zijn tussen de 13 en 16 jaar oud. Funk is en blijft steeds een rode draad bij deze Hamilton Loomis zoals je kan horen bij nummers als 'Reason' en 'Cloudy Day'. Mooi is zonder meer ook de ballad 'Breaking Down' en één van de redenen om deze Hamilton Loomis te gaan bekijken.

De Belgische en Nederlandse optredens kan je terug vinden op onze 'concert dates'. Voor de meer uitgebreide Europese Tour klik je beter naar hier.

 

tracks:

01 Sugar Baby
02 If I Would've
03 Candles and Wine
04 Reason
05 Ain't What It Ain't
06 Breaking Down
07 Looking Into a Dream
08 Getting So Big
09 Cloudy Day
10 Come And Get Me
11 Love Can Do
12 Prayer
13 Funky Little Brother

musicians:

Hamilton Loomis: vocals, guitar & bass
Armando Aussenac: drums, backing vox
Fabian Hernandez: saxophone & backing vox
Chris Eger, slide on #5 & Backing vox
Sabrina LaField: vocals on #1
Bo Jordan Loomis: maracas
Alex McKown, Zach Person & Michael Bryan-Harris: guitar on #13

The 'Funky Little Brothers & Sisters Jam':

Sarah Kimberly: keys & trumpet
Reagan Kimberly: drums
Austin Morris: guitar
Daniel Holder: bass