© Rootsville.eu

Handsome Johnny (NL)

tiltle: First Round (EP)
music: Americana, roots rock, country rock
year: 2017
label: independent

info artist: Handsome Johnny

© Rootsville 2017


Ergens in de 'twilight zone' tussen België en Nederland kwam op een moment voor deze 'Handsome Johnny' het zonlicht door te breken. Op een nog steeds ondefinieerbare plaats in deze schermzone die in mijn jeugdjaren dienst deed als smokkelroute voor 'boter' en andere geneugten kwamen vier outlaws samen. Hun agenda werd gevuld door te onhaasten in de bosrijke omgeving in de 'local bars' waar bier drinken een hoofdbezigheid was. Kroegen ook waar ook zonder enige vorm van reden van bestaan gewoon een ouderwetste knokpartij kon ontstaan. In één van deze kroegen kwamen deze 'Handsome Johnny...s' op het luminueze idee om muziek gaan te maken.

'Mastermind' achter deze 'Handsome Johnny' is frontman Mark van Dijk (vocals, guitar, bluesharp) die op een helder moment er duidelijk genoeg van kreeg en de dagelijkse sleur kwam te doorbreken. Rond hem schaarden zich nog drie andere 'rednecks'. Hun doel werd het brengen van rechttoe rechtaan country music with a twist. De drie anderen zijn William Schwaner op drums die het als zoon van een 'groene' boswachter het wel zag zitten om wat keet te komen schoppen. De andere helft van de ritme sectie bestaat uit Max Nohe (double bass). Deze ietwat vreemde 'Duitser' was hier in de Lage landen zich komen vestigen en krijgen ze hier ook niet meer weg. Als vierde 'Maverick' in het gezelschap is er nog guitarslinger Coos van de Klundert die ooit zijn ziel aan de duivel wist te verkopen om zich zo te kunnen verdiepen in de skills van het gitaarspelen.

Nu vandaag is het brainstormen van deze 'Handsome Johnny' achter de rug en lieten ze hun 'spinsels als een EP registreren op een digitaal schijfje. Deze 'First Round' wordt met veel bravoure aan het publiek voorgesteld op zondag 10 december 04.00PM in 't Rozenknopje te Eindhoven. In het gezelschap van een stromende tapkraan zal Nederland op deze rustdag van de 'dag des heren' worden wakker geschud door deze vier onvervalste country rockers.

Uit dit kleinood werd ook al onmiddellijk een single uit getrokken en het was net deze 'Well Oh Well' die mijn aandacht voor deze 'Handsome Johnny' kwam aan te scherpen. 'Country is Country' indien Johan Cruyff een Waylon Jennings was geweest zou dit zonder meer een van zijn quotes kunnen zijn, maar toch is het voor mij net dat ietsje anders. Thuisland Nederland heeft trouwens ook meer dan gevestigde waarden in deze tak van de muziek zoals 'The Common Linnets' met daarin een andere Waylon en uiteraard uithangbord Ilse Delange.

Waarom deze 'Well Oh Well' mijn aandacht trok? Poepsimpel! Eén van mijn favoriete Europese bands in dit gernre is zonder meer de Duitse formatie 'Smokestack Lightnin' en bij het beluisteren van dit enig mooie nummer zullen de liefhebbers van deze muziek wel begrijpen waarom. Een nummer dat met veel 'Twang' bijzonder 'laid back' wordt gebracht door Mark van Dijk en zijn 'Handsome Johnny'. Well oh well, the time is not come to say goodbeye, but to say hello!!!

Het daaropvolgende 'Upright Handsome' hoort dan weer thuis in het vakje Americana, eentje dat in de States onherroepelijk de charts zou kunnen bestormen mede door het lichtjes rockend gevoel, so let's shake your booty for this 'Handsome Johnny', they are worth it. Met enig gevoel voor 'Rumba' nemen ze ons daarna op 'Day and Night' mee naar een of andere zwoele 'cantina' ergens in de 'Mojave Woestijn' en daarmee laten deze 'Handsome Johnny' horen dat ze niet zo maar een ééndagsvlieg zullen zijn. Trouwens Nederlandse senarioschrijvers, een nieuwe filmtrack nodig?

Uptempo kan natuurlijk ook en op 'Finish My Beer' laten ze horen waarom ze ook als rasecehte roots rockers door het leven kunnen en zullen gaan. Ean ambiancemaker zonder meer op hun 'live' rodeo's, but first I will finish my beer...'Handsome Johnny' look how they shine and what a way to start a new week...

 

tracks:

01. Well Oh Well
02. Upright Handsome (The Booty Song)
03. Day and Night
04. Finish My Beer

musicians:

Mark van Dijk: vocals, guitar, bluesharp
Coos van de Klundert: guitar
Willem Schwaner: drums
Max Nohe: double bass