© Rootsville.eu

Hayward Williams (US)

tiltle: Pretenders
music: Americana - Folk/Rock
year: 2017
label: Why River Records
release date: 2017, november 24

artist: Hayward Williams
European promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

© Rootsville 2017


Hayward Williams is een singer-songwriter uit Milwaukee WI. Hij groeide op in de 80-tiger en 90-tiger jaren en wou iets meer uit zijn bestaan halen dan maar de dagelijkse sleur en kwam zo in de muziek branche terecht. Met 6 albums op zijn actief is deze 'Pretenders' de volgende in de rij. Zijn debuutalbum 'Uphill/Downhill' bracht hij uit in 2005. Datzelfde jaar bracht hij ook een EP op de markt. Later volgden nog 4 albums waarbij het laatste tot deze 'Pretenders' in 2014 werd uitgebracht. Na deze 'The Reef' is er dan na 3 jaar terug nieuw werk.

'Pretenders' werd opgenomen in oktober van vorig jaar in de 'Midwest Sound' studio te Rockford, IL. Hayward Williams brengt doorgaans nummers met een nogal donkere klankkleur met een duidelijke basis voor traditionele Folk-Rock. Het ganse album met daarop 10 nummers laat zich meedrijven op een zeer 'laid back' gezongen sfeer. Soms semi-akoestisch dan weer met de volle keyboard deuntjes. Je zou het bijna een kruising noemen tussen de poëtische teksten van Cohen en het rockin' gedeelte van Young.

Openen doet Hayward Williams met het eerder donkere 'How You Been' en zo luisterend zou je hem bijna de Nick Cave van de Folk gaan noemen. Na het akoestische 'Easy Coward' krijgen we met 'Only Love' toe enigszins wat deining in de sobere eentonigheid. Een heerlijk Americana deuntje met op de achtergrond heel intimistisch de Hammond grooves. Met 'Pretenders' en de titeltrack van dit album neemt Hayward Williams ons terug mee in zijn sobere maar klare taal sprekende boodschap.

 

tracks:

01 How You Been
02 Come Undone
03 If You Heard Her Name
04 Easy Coward
05 Only Love
06 Because Of You
07 Probably Never, Maybe Tonight
08 In The Fire
09 Meet Me Halfway
10 Pretenders

musicians:

Hayward Williams: vocals, guitar
Charles Koltak: drums
Jeremy Moses Curtis: bass
Brooks Milgate: B3, organ