© Rootsville.eu

Helge Iberg'z Jazz-Kammer (Nor)

tiltle: A Musical Offering
music: Jazz
year: 2017
label: Odin Records
release date: 02 february 2018

info artist: Helge Iberg
promotion: Pias (Sjuul Kok)

© Rootsville 2017


Helge Iberg werd geboren in Skien Noorwegen. Hij is één van Noorwegens hedendaagse jazz pianisten en studeerde aan de 'Universaty of Oslo'. Vandaag de dag maakte deze Helge Iberg de overgang van jazz naar hedendaagse muziek. Zijn werk wordt gebracht door vele symfonie orkesten in Noorwegen.

Voor zijn opera 'Det Ondes Problem' uit 1990 ontving hij de 'Prix Italia Work of the Year Award'. Daarnaast is en blijft Helge Iberg actief als jazzpianist en werkt hij veelal samen met saxofonist Bendik Hofseth en vocaliste Sidsel Endressen.

Deze 'A Musical Offering' is de opvolger van het album 'Standards and Vanguards' uit 2009 dat hij samen opnam met Elin Rosseland. Op dit nieuwe album wertk hij eerom samen met enkele grote namen uit de jazzwereld van Noorwegen zoals Elin Rosseland (vocals), Bendik Hofseth (saxophone), Mats Eilertsen (bass) en Paolo Vinaccia (drums).

Op dit album vinden we 11 stukken op terug met verrassende versies van Thelonius Monk's Round Midnight' dat hier een transformatie ondergaat naar 'Before Midnight'. ook 'Bye Bye Blackbird' van Ray Henderson ondergaat op dit album een ware metamorfose. Voor 'Deep Cean O How' werd de inspiratie gehaald bij 'How Deep Is The Ocean' van Irving Berlin. De merkwaardisgte gedaante vewisseling krijgen we bij op 'Blackbird Rivisted'. Het originele 'Blackbird' is van de Beatles Lennon en Mccartney.

 

tracks:

01. Bye Bye Blackbird
02. Naiv, Super!
03. Eifriger Trost
04. Alle Dinge
05. Koseling Med Peis (Hygge)
06. Deep Cean O How
07. Almost Here (There)
08. Before Midnight
09. The Roundabout / And After
10. When A Heavy Drop Falls
11. Blackbird Rivisted

musicians:

Helge Iberg: piano
Elin Rosseland: vocals
Bendik Hofseth: tenor sax, soprano sax, vocals
Mats Eilertsen: bass
Paolo Vinaccia: drums, pecussion