© Rootsville.eu

Helge Tallqvist & Loose Screws (Fin)

tiltle: Loose Screws
music: blues
year: 2017
label: Q records

website artist: Helge Tallqvist

© Rootsville 2017


Helge Tallqvist is een Finse harmonicaspeler die naast zijn eigen band ook vaak zijn schouders weet te zetten onder andere projecten zoals nu deze 'Loose Screws'. Vorig jaar is er een EP verschenen met als vocaliste Emelia Sisco. We mogen ook wel niet vergeten dat diezelfde Helge Tallqvist ook mee aan de wieg stond van het debuut van Ina Forsman (toen amper 17). Ook staat hij in het hoge noorden bekend om zijn tribute aan George 'Harmonica' Smith.

Zijn nieuwste project is dit met de b'Loose Screws dat naat hemzelf ook nog bestaat uit Konstantin Kovalev: vocals & guitar, Topi Karvonen: upright bass en Raine Kokkinen: drums. Als viertal hebben ze nu een EP in elkaar gestoken met daarop 5 nummers. Het betreft hier een dagelijkse portie blues waarop zowel Helge aan de bluesharp als gitarist en zanger Konsta Kovalev het voortouw nemen.

Blues die het midden houdt tussen jump en Chicago met nummers als het footstompin' 'My Talk Didn't Do Any Good' maar evenzeer met een knappe bewerking van Jimmy Reed zijn 'Baby, You Don't Have To Go'. Het jump bluesje 'Loose Screws' is een aangenaam instrumentaaltje maar buiten dat we hier een nieuwe blues band leren kennen uit Finland is er niets nieuws onder de zon.

 

tracks:

01. My Talk Didn't Do Any Good
02. Cross Eyed Suziel Lee
03. You Don't Have To Go
04. Loose Screws
05. Learn To Treat Me Better

musicians:

Helge Tallqvist: harmonica
Konstantin Kovalev: vocals & guitar
Topi Karvonen: upright bass
Raine Kokkinen: drums