© Rootsville.eu

Hideaway (B)

tiltle: 'Live at the AB'
music: blues
year: 2017
label: independent

info artist: Hideaway

© Rootsville 2017


Met deze 'Live at the AB' komt Hideaway volop in de 'spotlights' te staan. Op 17 november 2017 werd in PC Sint-Amandus te Beernem deze jubileum uitgave aan het publiek voorgesteld in een meer dan uitverkochte zaal. Deze 'Live at the AB' bestaat uit de 'live' registratie van Hideaway in de 'AB', een concert als aanvang van de Europese Blues Challenge op 12 maart 2015. Op de datum van verschijnen bestaan deze 'youngsters' zelfs al meer dan 31 jaar met als resultaat dat deze Belgische blues band hier nog moeilijk te verslaan zal zijn. Na 3 studio albums te hebben uitgebracht brachten ze in 2006 ook een 'live' album uit met als titel 76'51''LIVE. Dit zijn uiteraard niet de coördinaten van een of ander exotisch eiland maar gewoon de tijdspanne hoe lang deze 'party' destijds duurde bij Hideaway.

Met roots in West-Vlaanderen waren Johan Guidee, Jean-Marie Herman en Hennie Monbalieu de grondleggers van deze Hideaway. Toen ze in 1985 'The Exciters' kwamen te verlaten bleef het bij hen kriebelen en waren ze al onmiddellijk op zoek naar een frontman voor een nieuwe band. Die vonden ze op een concert van Duke Robillard te Brugge, zijn naam Ralph Bonte en zo werd Hideaway geboren in 1986. Een paar jaar later moest Hennie beroepshalve de band verlaten en werd vervangen door Vincent Pierins. Ralph en Vincent begonnen zich ook te manifesteren als songwriter en het was Frank Van Rampelbergh die deze Hideaway introduceerde bij het label 'Parsifal'. Het eerste album 'Rockin' & Bluesin' (1998) was een feit. Een album met daarop 'Hideaway' van Freddie King en 'Mean Machine' van Ralph Bonte. Die 'Mean Machine' zou zowat hun lijflied gaan worden en werd zelden of nooit van de setlist gelaten.

In 1992 werd bij datzelfde 'Parsifal' hun tweede studio album uitgegeven. Op deze 'Come Inside' liet zich naast Ralph en Vincent ook Jean-Marie Herman zich opmerken als songwriter. Een album met daarop toch wel 2 opmerkelijke gastoptredens. Niemand minder dan Studiebaker John en Steve Samuels besloten toen hun bijdrage te leveren en zo was Hideaway ook internationaal gekend. In 1996 waren ze nog steeds met hun vieren en brachten het album 'Unable To Label' uit met daarop de heerlijke Negro-Spiritual 'I Shall Not Be Moved'. Op dat album werkten ook mee Beverly Jo Scott en ook Eric Vandekerckhove en Geeraard De Groote, en kijk de huidige vorm van Hideaway kreeg vorm. In 2004 namen ze in het Keymusic Rockcafé te Roeselare een 'live' album op, deze '76'51'' werd ook uitgegeven voor hun 20 jarige bestaan bij 'Naked Productions' (nu gewoon Naked) (album report).

Ondertussen was ook al Patrick Cuyvers met zijn 'beast' de groep komen versterken en in die bezetting hebben ze nu al zo goed als in alle clubs een 'party' op gang getrapt. Hun mix van blues, gospel, soul en Americana is een blijvende garantie gebleken voor het geven wat de fans altijd al wilden, en dat is dansen en plezier maken tijdens een blues concert. Op dit concept dat misschien wel werd uitgevonden door deze 'Hideaway' is vandaag de dag nog geen verval op waar te nemen. 'Hideaway' speelde zelfs al tot 3 maal toe op 'Blues Peer' en dit kan in die tijden van de 'hoogmis van de blues' alleen maar respect opleveren. In 2012 wonnen ze de 'Belgian Blues Challenge' en een jaar later werden ze 5de op de 'European Blues Challenge' in Toulouse. Ondertussen waren ze ook in gans Europa gekend en in 2015 mochten ze de aftrap geven van de 'European Blues Challenge' in concerttempel AB . Je zou haast een heuse biografie kunnen schrijven van deze 'Hideaway'.

Velen waren er uiteraard niet bij op 17 november bij de 'release party' van deze 'Live at the AB'. Ze hadden zonder fout met de nodige publiciteit zowaar 'Vost Nationaal' kunnen vullen want deze 'Hideaway' is en blijft bijzonder populair. Op deze jubileum editie staan 11 nummers geregistreerd waarop het gegeven 'party' als een rode draad doorheen dit album loopt. Een gegeven dat trouwens steeds is terug te vinden tijdens al hun concerten. Na de introductie vliegen ze er trouwens al behoorlijk in met het West-Coast swingende 'Breaking Up The House' van Colin James uit 1993 en daarmee was de toon destijds gezet in de AB.

Na het opzwepende 'Gas Station' is het al een eerste keer 'kiekebisj' wanneer ze aanzetten met Delbert McClinton zijn liefdesverhaal over ene Rita. Het verbreken van die relatie leverde een bijzonder mooie song op. Het verhaal over deze Mexicaanse mamacita wordt hier nog eens extra in de verf gezet door de 'trekzak' van 'PC' alsof Flaco in de zaal was. Brrrr...

'My Blues' en het dak gaat er zonder meer een eerste keer af. Een steeds weerkerend kenmerk is ook de heerlijke slide van Ralph Bonte. Met het daaropvolgende 'Good Day For The Blues' is het voor deze 'Hideaway' een moment van ontroering want het nummer wordt steevast opgedragen aan een overleden vriend. 'Never Been Rocked Enough' is er eentje waar de liefhebbers uit de funky kant tevreden zullen over zijn, wat kan blues toch heerlijk zijn. Een meerwaarde zijn ook steeds weer de saxgrooves en op 'Belly Button Boogie' kan Geeraard De Groote zich eens volledig laten gaan.

Het daaropvolgende 'Members Only' is ook al jaren een vast gegeven op concerten van 'Hideaway'. Een garantie ook om op deze 'mega sleeper' van Bobby 'Blue' Bland de verliefde en andere koppels paartjes te zien vormen op de dansvloer, indien daar bij hun optreden nog ruimte voor is. Na 'I Wouldn't Lay My Guitar Down' komen we toe aan hun eigenste lijflied 'Mean Machine' en helaas is het met Wilson Pickett zijn floorfiller 'Mustang Sally' gedaan op dit schijfje. Voor Hideaway is het lang nog niet gedaan want we hopen met z'n allen zonder de fout de volgende jubileum edite te halen, ride Sally ride!!!

 

tracks:

01. intro
02. Breaking Up The House
03. Gas Station
04. When Rita Leaves
05. My Blues
06. Good Day For The Blues
07. Never Been Rocked Enough
08. Belly Button Boogie
09. Members Only
10. I Wouldn't Let My Guitar Down
11. Mean Machine
12. Mustang Sally

musicians:

Ralph Bonte: Lead Vocal, Rhythm Guitars, Slide guitars, Dobro
Jean-Marie Herman: Solo and Rhythm Guitars
Johan Guidee: Drums
Eric Vandekerckhove: Bass, Ukulele Bass, Backing Vocals
Geeraard De Groote: Sax, Percussion, Backing vocals
Patrick Cuyvers: Hammond organ, Piano