© Rootsville.eu

Highway To The Blues (B)

tiltle: selftitled
music: blues
year: 2016
label: independent

info artist: Highway To The Blues

© Rootsville 2017


Met deze 'Highway To The Blues' nemen we de highway richting Antwerpse 'Kempen'. Het is in en rond de landelijke vlakten van Arendonk dat deze band hun oorsprong komt te vinden. Voor de roots van deze 'Highway To The Blues' moeten we terug richting 70-ties toen blues shouter Ben Versweyveld en bassist Jakke Jacons samen met Dirk Versmissen de rhytm 'n blues formatie 'Full House' kwamen, op te richten. Deze band beleefde ruime roem en glorie in de Lage Landen met tal van optredens. Aan het einde van vorig millennium voegde ook nog drummer Eric Mertens zich bij deze Kempense blues sensatie. De Nederlandse 'black & white' wizzard Marc Jansen kwam erbij bij aanvang van de 21st century. Het is maar om aan te tonen dat de huidige 'HTTB' een degelijke ervaring met zich meebrengen en ondanks alles toch al een meer dan 'stukje' geschiedenis hebben geschreven in onze Belgische bluesscène. Om de band te vervolledigen hebben we nog Kobe Schroeven als guitarslinger die zijn diensten al wist te bevestigen in enkele Brusselse blues bands.

Om hun kunnen daadwerkelijk kracht bij te zetten werd dit 'selftitled' album van deze 'Highway To The Blues' vorig jaar 'live' opgenomen tijdens een 2-daagse sessie met aan de knoppen 'Stefaan Van Den Bogerd. Het resultaat is een 13 nummers tellend album gaande van good ol' barrelhouse blues tot heerlijk swing 'n jump blues. Om deze 5-koppige band niet meteen met alle lof te overladen moeten we stellen dat van eigen kunnen op gebied van songwriting op dit debuutalbum nog geen spoor is waar te nemen. Wel 13 gepassioneerde blues songs waarbij Ben Versweyveld, Jakke Jacobs, Marc Jansen, Eric Mertens en Kobe Schroeven goed uit de verf komen. Meer zelfs, mede door het stemtimbre van Ben zullen alle oudere blues adepten onder ons zich meteen geroepen voelen om flarden van een Duke Robillard en 'Roomful Of Blues' erin te herkennen.

'Live' leerde ik deze 'Highway To The Blues' kennen door mijn omzwervingen langs de landelijke podia waar ze op 'Yellowtime' editie 2017 te Geel het officieel startschot mochten geven. Een opener die daar al meteen de juiste 'spirit' kwam weer te geven en een 'HTTB' waarbij je kon horen dat ze uit het juiste hout waren gesneden.

Door de inbreng van Marc Jansen aan de piano krijgen we buiten uitstekende jump blues ook nog een hereniging met de heerlijke New Orleans sound. Getuige daarvan zijn zeker het swingende 'Shakin' The Shack' van Mitch Woods en 'Sick and Tired', een rhythm 'n blues nummer uit de good ol' days van een Fats Domino. Ook met Earl King's 'It All Whent Down The Drain' kiezen ze volledig voor de 'way from down south'.

Met de shuffle 'Blues Is My Religion' van gitarist Eric Culberson als opener zitten ze meteen op het juiste spoor om dit album te omhelzen met een heerlijke warme blues sound. 'Angel Of Mercy' is een bijzonder soulvol slowbluesje waarbij ze al meteen wat stoom komen af te blazen. Maar meteen met het footstompin' 'Bad Case Of Love' zitten ze volledig terug 'on track'. Dit nummer kende zijn release in 1961 door B.B. King en we kennen zeker allemaal de versie van Tommy Castro. Eentje waar Kobe Schroeven zijn kunnen als gitarist laat blijken.

'Going Down Slow' is weerom een slowbluesje maar mijn inziens op het gebied van uitvoering en gevoel wel één van de beste nummers van dit album. Wanneer je oude covers van onder het stof onderuit haalt kan je niet voorbij namen als Jimmy Reed en Jimmy Rogers en met klassiekers als 'Shame, Shame, Shame' en 'Rock This House' slaan ze hier meteen de nagel op de kop. Nummers die bij iedere 'live performance' de dansvloer zonder meer zal bevolken.

So I woke up this morning with a more than good feeling listenin' to this Highway To The Blues...

 

tracks:

01. Blues Is My Religion
02. Shakin' The Shack
03. Angel Of Mercy
04. Gotta Find My Baby
05. Bad Case Of Love
06. Going Down Slow
07. Shame, Shame, Shame
08. Rock This House
09. You've Got Bad Intentions
10. It All Went Down The Drain
11. Love Like a Wave
12. Woke Up This Morning
13. Sick and Tired

musicians:

Ben Versweyveld: vocals
Jakke Jacobs: bass
Marc Jansen: piano
Eric Mertens: drums, backing vocals
Kobe Schroeven: guitar, backing vocals