© Rootsville.eu

Honey B. Family
Sings & Plays


© Rootsville 2017

Deze 'Honey B. Family' komen uit het noorden van Europa. Dit trio met Aija ”Honey B” Puurtinen (vocals, bass), Esa Kuloniemi (guitar, vocals) en Moses (drums) lijken we voor elkaar in de wieg gelegd. 'Honey B' en Esa waren ooit wel de gezichten voor 'Honey B & T-Bones' en mogen beschouwd worden als Finse legendes. Als youngster in de band kwam drummer Moses Kuloniemi hen te vervoegen en hopen ze ons te betoveren met een mix van gospel en blues, the Helsinki way.

Met hun inzending 'Keep Your Lamp Trimmed and Burning' deden ze dit jaar mee aan de 7de Europese Blues Challenge in het Deense Horsens. Deze Honey B. Family grijpen graag terug naar een traditional gospels met Esa Kuloniemi op de cigarbox. Hun mix van blues, gospels en rhythm 'n blues werkt zeker zonder meer aanstekelijk. Honey B. het vrouwelijke deel van dit trio maakt ook deel uit van de psychedelische garage rock formatie Honey B. & The T-Bones.

Meedoen an de EBC brengt uiteraard de verplichting mee om een album op de markt te brengen en deze 'Sings & Plays' is daar dan het gevolg van. Opener 'Beware Believers!' is een uptempo country blues met uiteraard heel wat slide in. Slide loopt ook als een rode draad doorheen hun nummers. Met Aija Honey B.Puurtinen aan de basgitaar grijpt ze toch even terug naar de invloeden van haar andere band met het pschychedelische 'Ay-Yi-Yi '.

'Keep Your Lamp Trimmed And Burning' is een traditioneel gospel nummer dat zijn oorsprong vindt in de 'Parable of the Ten Virgins' welke deel uitmaken van de 'Parables of Jesus'. Dus de oorsprong van deze gospel is moeilijk te achhterhalen want dit is echt van voor mijn tijd. Blind Willie Johnson (1928), Mississippi Fred McDowell (1959) en Reverend Gary Davis (1961) waren bij de eersten die het kwamen op te nemen. Later zouden heel wat anderen deze citaten uit het 'Nieuw Testament' het in hun arsenaal opnemen, zo ook ondermeer Corey Harris, de Tedeschi Trucks Band en Luke Winslow King.

Met nummers als 'Shamrock' en 'Down To The River' blijft deze 'Honey B. Family zowat in het zelfde straatje van gospel-bluesjes. Het afsluitende instrumentale 'Cripple Creek' is ook eentje dat er wat buiten uit springt door de fingerpickin' van Esa Kuloniemi. Op welke plaats dat deze 'Honey B. Family zijn geëindigd op de EBC moet ik u schuldig blijven maar ik wil ze best wel eens op onze podia.

 

tracks:

01. Beware Believers!
02. Daily Bread
03. Ay-Yi-Yi
04. Keep Your Lamp Trimmed And Burning
05. Shamrock
06. Down To The River
07. Wonderland
08. Mean Town Blues
09. Why
10. Cripple Creek

more info:

year: 2017

artist: Honey B. Family

label: Blue North Records

musicians:

Moses Kuloniemi: drums & vocals
Esa Kuloniemi: guitars & vocals
Aija Honey B.Puurtinen: bass & vocals