© Rootsville.eu

Howard Gladstone (Can)

tiltle: Hourglass
music: folk - singer-songwriter
year: 2017
label: Sonic Peach Music


info artist: Howard Gladstone

© Rootsville 2017


Het nieuwste album van de in Toronto wonende Howard Gladstone wordt uitgegeven op het 'Sonic Peach Music' record label. Voor deze gelegenheid ging Howard Gladstone samenwerken met songwiter Laura Fernandez en de fingerpickin' gitarist Tony Quarrington. Met deze 'Hourglass' voelt het bij Howard Gladstone aan om velen die hun hoop in de tijd zijn verloren terug nieuwe te brengen. Het is dan ook niet vreemd te noemen dat hij deze nummers schreef toen hij in 2014 aan het revalideren was van een operatie. Gedreven door een hoge dosis van optimisme en het schrijven van enkele hoogstandjes kwam zo later dit album tot stand.

Openen doet Howard Gladstone hier samen met zijn collega muzikanten met de diep doordringende ballad 'My Heart Won’t Let Me Keep Still' en meteen wil hij ook de nare herinneringen van zijn operatie zo verdringen, een nummer met een opmerkelijke percussie interventie. 'Granada Nights' is een nummer waarbij Latin invloeden niet ver weg zijn en waarop hij de gelijknamige plaats in Spanje komt te bewieroken, en waarop Laura Fernandez haar Spaanse roots tot uiting komen.

Howard's zijn krachtige en veelal poëtische teksten vallen op dit album samen in een perfecte samenhang met zijn harmonieus geschreven arrangementen. Ook op het daaropvolgende 'In The Moment' wil hij iedereen oproepen uit het verleden te komen zen zeker niet enkel aan de toekomst te lopen denken maar het moment van 'nu' te beleven. Een nummer met een eerder 'funny' La-La-La refreintje.

Met deze 'Hourglass' is deze moderne 'troubadour' aan zijn 5de album toe en wil hij ook iedereen overtuigen dat eigentijdse folkmuziek mooi, ontroeren en hoopvol kan klinken. Voor het schrijven van 'Rider’s Song (Cordoba)' haalde hij de inspiratie bij de Spaanse progressieve dichter en toneel schrijver 'Frederico Garcia Lorca' en weer is daar de heerlijke samenwerking met het Spaans van Laura Fernandez op tonen van Flamenco rifjes van Tony Quarrington. Ook op 'Never Thought You’d Call' komen de Latin invloeden bovendrijven op dit door een jazzy shuffle aangestuurde nummer.

Mooi, ondanks de droefenis, is ook het duet met Laura Fernandez op 'When We Fall'. Een nummer dat zeer pakkend wordt nadat ze elk afzonderlijk kwamen te zingen in een bijzonder fragiele samenzang de soms bij ons naderende dood komen te verdringen. 'Hourglass', intens en mooi!

 

tracks:

01. My Heart Won’t Let Me Keep Still
02. Granada Nights
03. In the Moment
04. Rider’s Song (Cordoba)
05. When We Fall
06. Seven Years to The Day
07. Never Thought You’d Call
08. The Road Is Me
09. Still Got So Long To Go

personnel:

Howard Gladstone: vocal, acoustic guitar
Laura Fernandez: vocal
Tony Quarrington: guitars, mandolin, synthesizer, electric sitar, vocals
George Koller: stand-up bass Great
Bob Scott: drums (tracks 6-9)
The choir (track 9): Bill Gladstone, Bonnie Gladstone, Kevin Zarnett, Laura Fernandez, Marg Stowe, Noah Zacharin, Tony LaViola, Tony Quarrington, Zoey Adams
Sergio Faluotico: percussion
Wally Brooker: saxophone (track 9)