© Rootsville.eu

Ht Roberts (B)

tiltle: Stalemate Days
music: singer-songwriter
year: 2017
label: Lie Records

info artist: Ht Roberts

© Rootsville 2017


We zitten aan de vooravond van herfst en winter en wat is er dan fijner om je te laten wegdommelen bij de warme muziek van een storytellin' meesterstukje. Dit masterpiece'ke kan je terugvinden met het nieuwe album van onze meester 'troubadour'. Ht Roberts hoeft al lang geen aankondiging meer en toch moeten we nog steeds vaststellen dat hij samen met zijn 'bro' Bruno Deneckere nog van heel wat erkenning verscholen blijft en dat nadat hij al zo goed als 20 jaar solo ons betovert met zijn alles vertellende teksten. Een avond met Ht Roberts is een van de beste remedies om te onthaasten met het gevaar dat je wegdroomt in een sfeer van onrealistische zuiverheid.

Sinds de aanvang van zijn solocarrière in 1997 kwam hij ook in contact met een andere meester in het vak, met name Bruno Deneckere. Sinds dan zijn ze beiden als een onafscheidelijke Siamese tweeling wat betreft het brengen van alles begeesterende en bij wijlen poëtische muzikale vertellingen. Veel van de al uitgebrachte albums zijn helaas niet meer te verkrijgen en in 2015 bracht deze Ht Roberts nog zijn 10de solo album 'Old Light' uit. Ook deze nieuwe 'Stalemate Days' wordt uitgegeven bij 'Lie Records', de stal waar ook de Rielemans Familie zich huisvest.

Op deze nieuwe plaat vinden we weerom 11 originals terug van de hand van Ht Roberts. Je kan er na het beluisteren van deze 'Stalemate Days' niet eentje uitkiezen als favoriet omdat dit de andere nummers onrecht zou aandoen. Ook op dit album vinden we in alle logica twee namen terug die onherroepelijk met elkaar verbonden zullen blijven, zolang ze ons blijven inspireren met dergelijke hartstochtelijke vertellingen. Ook nu zijn Bruno Deneckere en de viool van Nils De Caster (#9) aanwezig.

Al van bij het aanhoren van 'Snowflakes' lijkt het erop of je jezelf kan isoleren van de harder realiteit. Alsof je de sneeuwvlokken nu al voelt dwarrelen in en alles omhullende nacht. Met nummers als 'Holding The Nail' en 'Ash and Smoke' lijkt het erop of de stemmen van Ht Roberts en Bruno Deneckere samen smelten tot een geheel aangestuurd door het met fluwelen handschoenen strelen van hun snaren. In 'The Pen' worden de winterse nachten beschreven, nachten die je zowel voldoening als eenzaamheid kunnen brengen. Op het daaropvolgende 'Kicking Tin Cans up The Hill' wordt duidelijk de kaart getrokken van onvolprezen folk in een sfeer van alles onthullende schoonheid.

Met 'The Turning' krijgen we een stukje onvervalste bluegrass maar op een manier alsof de vroegere stemmen van Simon & Garfunkel een verhaal vertellen als antwoord op Cohen zijn 'The Partisan'. Met het afsluitende 'Stalemate Days', zijn wij er alvast van overtuigd dat 'de pen' van Ht Roberts in lange tijd nog niet leeg is...

Stalemate days is geen patstelling maar een vaststelling, kampvuur, chocomelk en marshmallows overbodig, al de warmte en hoop zit hem in dit nieuwe album van Ht Roberts.

 

tracks:

01 Snowflakes
02 Holding the Nail
03 Armistice day
04 Ash and smoke
05 The pen
06 Kicking tin cans up the hill
07 Half life of blue
08 Stowaways
09 Dripping into flood
10 The turning
11 Stalemate days

musicians:

Ht Roberts: zang, gitaar, mandoline, harmonica & banjo
Bruno Deneckere: 2de stem & 2de gitaar
Nils De Caster: viool #9