© Rootsville.eu

Jan Preston (Aus)

tiltle: Play It Again Jan
music: boogie woogie - blues
year: 2017
label: Jayrem Records

info artist: Jan Preston

© Rootsville 2017


Een gegeven is met zekerheid dat wanneer je op een festival een boogie woogie artiest aan het werk hoor je onmiddellijk een pak vrolijker wordt. Vroeger hadden we in België zelfs een heus Boogie Woogie Festival. Nu zie je dergelijke keyslingers nog maar af en toe meer. Dit jaar kon ik onze 'Mr. Boogie Woogie' nog aanschouwen op 'Jazz at Home' te Mechelen. Nu ieder land heeft wel zijn eigen meester in dit genre...

De Australische Queen of Boogie Woogie is zonder meer deze Jan Preston. Met 'Play It Again Jan' beluisteren we de nieuwe van deze Jan Preston. Deze Jan Preston werd geboren in Greumouth en dan bevinden we ons in Nieuw-Zeeland en studeerde 5 jaar klassieke piano aan de 'Auckland Universaty'. Haar voorkeur ging evenwel uit naar het bespelen van de piano eerder dan te gaan lesgeven. Ze verhuisde richting Wellington en experimenteerde in diverse stijlen, zelfs tot rock toe. Toen ze in 1980 met haar band 'Coup D’Etat' met 'Doctor I Like Your Medecine' een #1 behaalde in de charts verhuisde Jan Preston richting Sidney waar ze later haar skills als boogie woogie pianiste en songwriter kwam ontdekken. Nu treed Jan Preston op over de ganse wereld met zelfs een concert in China en heeft al 5 Music Awards binnen kunnen halen.

Op deze 'Play It Again Jan' vinden we 13 nummers terug waarvan de meesten eigen originals zijn. Gaande van boogie woogie, ragtime over honky tonk tot jazzy blues neemt Jan Preston je hier op dit album mee op een reis doorheen het gegeven piano blues. Dit album is de opvolger van 'My Life is A piano' uit 2013.

Openen doet ze met het wervelende 'Blues & The Boogie' en daardoor bevinden we ons al dadelijk in de juiste stemming. Met het daaropvolgende 'I Was Young Once' doet ze het al wat rustiger aan in de meer laid back stijl à la Pinetop Perkins, alsof je regelrecht naar een heus barrelhouse wordt getransporteerd. 'Gold Coast Boogie' en 'Lazy Boogie' zijn typische deuntjes van dit genre en toch geeft ook de stem van Jan Preston een bijzonder meerwaarde aan haar boogie woogie. Op 'Wild Days' laat ze haar pompende piano het werk doen daar waar ze op 'Scared Of The Dark' het bijzonder jazzy aan boord kom te leggen, waarbij we nogmaals kunnen vaststellen dat deze Jan Preston over een meer dan aangename klankkleur bezit.

Good Ol' Ragtime krijgen we dan met haar eigen 'Jan's Rag' alvorens een beetje intiemer af te sluiten met 'The Sun Shines' en zo zijn we weer een naam rijker geworden, eentje die er mag wezen...play it again Jan!

 

tracks:

01. Blues & The Boogie
02. I Was Young Once
03. Gold Coast Boogie
04. Queen Of Cash
05. Your Own Life
06. Lazy Boogie
07. Wild Days
08. Mr. Mogo Man
09. Scared Of The Dark
10. Jan's Rag
11. Wild Women
12. Pumpin Paul
13. The Sun Shines