© Rootsville.eu

Janiva Magness
Blue Again


© Rootsville 2017

Wanneer het nieuws je bereikt dat één van je favoriete blues zangeressen een nieuw album uitbrengt zijn de verwachtingen uiteraard hoog gespannen. Na pareltjes als 'Love Wins Again', 'The Devil is an Angel Too', 'Do I Move You?' en nog steeds één van mijn favorieten het vroegere 'My Bad Luck Soul' is het logisch wanneer deze 'Blue Again' me bereikte deze onmiddellijk bovenaan het stapeltje van 'NTD' belandde.

Helaas werd m'n enthousiasme vrijwel onmiddellijk de kop ingedrukt toen ik tot de vaststelling kwam dat deze 'Blue Again' enkel een EP'tje was. Met enig respect moet ik dan stellen dat de soulvolle stem van Janiva Magness nog steeds een van haar sterkere kanten is. De bedoeling van Janiva Magness is evenwel het terug gaan naar haar roots en daar kan deze 'Blue Again' wel van enige betekenis bij zijn.

Met medewerking van namen als Kid Ramos en Sugaray Rayford krijgt deze EP nog enig cachet maar ik moet eerlijk toegeven dat deze 'Blue Again' toch een beetje beneden haar waardigheid is. Natuurlijk kan ze met de door bereikte status het zich veroorloven om eens iets te gaan uitbrengen waar enkel en alleen haar favoriete nummers op komen te staan.

Openen doet ze met 'I Can Tell' van Samuel Smith en in 1962 werd uitgebracht door Bo Diddley en waarop één van haar vroegere begeleiders, Kid Ramos zich mag manifesteren. Op Al Kooper zijn 'I Love You More Than You’ll Ever Know' is het haar eerder te doen om de versie van Donny Hathaway dan in mindere mate de versie van Blood, Sweat & Tears.

'If Can Have You' stamt uit de periode dat Etta James in duet ging met Harvey Fuqua van 'The Moonglows' en waarbij Janiva de steun krijgt van Sugaray Rayford. 'Tired of Walking' is er dan weer eentje van de toch ietwat vergeten Joe Hinton. Did she move me? Helaas niet maar ondanks alles blijft het respect voor Janiva Magness nog eindeloos want ooit stond deze dame in 'The Borderline'.


tracks:

01. I Can Tell
02. I Love You More Than You’ll Ever Know
03. If I Can’t Have You
04. Tired of Walking
05. Buck
06. Pack It Up


more info:

year: 2017

artist: Janiva Magness

label: Blue Elan Records

promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)