© Rootsville.eu

Jason Ricci & The Bad Kind
Approved By Snakes


© Rootsville 2017

Toen ik Jason Ricci leerde kennen was hij voor mij ondanks zijn turbulente leven reeds 'de' top. Zelden zo een inleving gezien bij een harper als bij deze Jason Ricci. Uiteraard zijn er voor- en tegenstanders zoals bij iedere muzikant en zeker omdat je bij deze harp virtuoos geen traditionele blues hoeft te verwachten. In één van onze laatste gesprekken in zijn vorig leven zat hij duidelijk in een serieuze dip mede doordat hij tijdens zijn tour in 2009 was verlaten door zijn liefde. Ondanks alles leverde hij toen diezelfde dag op de '13eme Nuit de Blues Charleroi' weerom een prestatie om 'u' tegen te zeggen. De concerten van deze Jason Ricci en zijn New Blood waren van het allooi van alles of niets en meestal stapte hij pas van het podium wanneer hij totaal was leeg gespeeld.


photo Jason Ricci 2016 (Vanessa) & 2009 (Freddie) © Rootsville

Sinds 2015, na een lange periode van kommer en kwel, duikt Jason Ricci dan eindelijk terug op in Europa. Voor deze periode werd hij in 2010 nog genomineerd als 'Best Harmonica Player' op de 'Blues Music Awards'. Jason werd geboren in Portland en speelde op zeer jeugdige leeftijd in punk bands. Pas toen hij in 1995 verhuisde richting Memphis en de 'Sonny Boy Blues Society Contest' kwam te winnen kruiste zijn pad de blues. Onmiddellijk kwam zijn selftitled debuut album uit. Nummers als 'Careless Love' en het waanzinnige 'Feel Good Funk' (2001) zal ik altijd blijven koesteren. Funk komt ook altijd wel terug bij deze Jason Ricci zoals op dit album de meer dan 10 minuten durende compilatie van 'Broken Toy' en 'I Fink You Freaky'.

Sinds 1995 viel Jason Ricci haast iedere keer in de prijzen zoals in 2005 met de 'Muddy Waters Most Promising New Blues Artist Award'. In 2002 kwam Jason Ricci zijn eigen band op te richten met toen als naam 'New Blood'. In deze formatie vonden we ook de sublieme guitarslinger Shawn Starky terug. Het succes en het uitzonderlijke talent kwam destijds ook bij Randy Chortkoff (1950-2015) aan en in 2007 tekende hij een contract bij 'Eclecto Groove Records', een zusteronderneming van 'Delta Groove Productions' waar toen ook Ana Popovic, Mike Zito en Kirk Fletcher thuis hoorden. Ondanks de donkere periode in zijn leven met zelfs een gevangenisstraf bleef Jason Ricci in de VS steeds weer in de prijzen vallen en in 2015 richtte Jason Ricci zijn nieuwe band 'The Bad Kind' op.

Op 16 juni wordt zijn nieuwe album 'Approved By Snakes' voorgesteld ditmaal bij 'EllerSoul' records. Op dit album vinden we 11 nummers terug met zoals reeds vermeld een uitzinnige compilatie met toch wel één van zijn beste nummers 'Broken Toy' en 'I Fink U Freaky'. Openen doen ze met een dark bluesje 'My True Love is A Dope Whore'. Een extreem talkin' blues nummer waarbij al dadelijk ook op de cover de waarschuwing 'Explicit Lyrics' wordt vermeld. Uiteraard zijn we hier in Europa wel wat meer gewoon dan in het puriteinse Amerika. Toch weer een pareltje dat je meer dan 8 minuten aan de speakers weet te kluisteren.

Met nummers als 'Something Just Arrived' en 'Demon Lover' krijgen we een Jason Ricci zoals we hem kennen, dus de hedendaagse blues, not for pussy's. Om de doorsnee blues liefhebber toch ook enigszins te verwennen krijgen we daarna het meer up tempo 'My Mom's Gonna Yell At You', net zoals bij de meer dan 10 minuten durende Eddie Harris song 'Listen Here', woah funky time. Op zijn eigen 'I'm Too Strong For You' kunnen we weerom kennis maken met de virtuositeit van zijn harmonica spel, een rode draad doorheen het album waarbij ook met regelmaat de conversaties tussen harp en gitaar hemels zijn zoals op het afsluitende '515'.

Met deze 'Approved By Snakes' hopen we dat Jason Ricci de mindere periode in zijn leven heeft afgesloten en bewijst dat hij hoegenaamd nog niets heeft verloren van zijn kunnen. Voor mij nog steeds die harper op eenzame hoogte....

Jason Ricci: Done With The Devil (by WitteMVS)
Jason Ricci: concert report (by Vanessa)

tracks:

01. My True Love Is A Dope Whore
02. Something just arrived
03. Demon Lover
04. My Mom’s Gonna Yell At You
05. Broken Toy / I Fink U Freaky
06. Listen Here
07. Terrors Of Nightlife
08. Got Cleaned Up
09. I’m Too Strong For You
10. Disconnect
11. 515


more info:

year: 2017

artist: Jason Ricci

label: EllerSoul records

promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

musicians:

Jason Ricci
Adam Baumol
Andy Kurz
John Lisi
Sammy Hotchkiss