© Rootsville.eu

Jesus on a Tortilla
Tonite is The Night


© Rootsville 2017

Het is al lang een bekend gegeven dat diverse blues artiesten uit het land van 'La Mama' hier met regelmaat op onze podia verschijnen al dan niet in het gezelschap van een Amerikaans of ander gezelschap. Helemaal in het noorden van Italië ligt Saronno en wie dacht dat dit plaatsje in de provincie Varese alleen gekend is om zijn 'amaretti' of door de welbekende likeur 'Amaretto di Saronno' moet na het beluisteren van deze 'Jesus on a Tortilla' zijn mening gaan herzien.

Het was in 2011 dat vier muzikanten bevangen door 'Chicago Blues' het initiatief namen om zelf deze Ol' School blues te gaan beoefenen. Meteen mocht dit Quartet positieve kritieken ontvangen en speelden ze al onmiddellijk over gans Italië. Landen als Frankrijk, Croatië, Duitsland, UK en zelfs de US waren het logische gevolg. Opmerkelijk is zeker en vast hun groepsnaam 'Jesus on a Tortilla' en deze zal dan ook meer dan waarschijnlijk het gevolg zijn van die ene verschijning van deze spirituele persoon in het Mexicaanse plaatsje 'Tlalixtac de Cabrera' waar ene Enidina Mendoza extra promotie wilde maken voor haar 'pannenkoeken'.

Lorenzo "Mumbles" Albai, Massimiliano Chiara, Kevin "Blind Lemon" Clementi en Matteo "Evans" Ferrario werden alvast geïnspireerd door dit hele verhaal en vonden zo de groepsnaam 'Jesus on a Tortilla' een welgekomen verademing in plaats van dat het zou geweest zijn 'Lorenzo "Mumbles" Albai & Band'. Nee, 'Jesus on a Tortilla' bekt dan beter en dus bleven ze ook buiten de naam een beetje kleur geven aan het soms grijze gebeuren in de blues. Met 'Tonite is The Night' stellen ze met trots hun album aan ons voor. Voor de cover van dit album gingen ze de 'retro' toer op en zo ook met hun keuze voor muziek. Ze opteerden voor 'klassiekers' uit het 'postwar' tijdperk van de Chicago blues en hebben dit aangevuld met bijpassend eigen werk.

Verwacht nu ook meteen niet een album louter en alleen gespeend van 'Chicago Blues' maar voeg er ook een beetje swing aan toe. met deze swing geven ze uiteraard ook de schwung aan hun album en zo openen ze hier met BB King's zijn 'BB Boogie'. Met de door hunzelf geschreven titeltrack 'Tonite is The Night' opteren ze dan weer volledig voor de reeds omschreven stijl maar ook hierop blijven ze een beetje trouw aan 'jump blues'.

Volledig in de sfeer brengen ze Billy Boy Arnold zijn 'I Was Fooled'. Om het 'retro' aspect rouw te blijven werd dit volledig album opgenomen in 'Mono', zoals LO-Fi goes digital. In deze wereld van technologie voelt het in eerste instantie wat vreemd aan maar naargelang het verdere verloop van het album geeft het net die extra 'touch' mee aan deze 'postwar blues.'

Naast eigen werk als 'Marvellous Swing', 'Blue Feeling' en 'Street Diary' krijgen we ook enkele heerlijke covers in monotone versie zoals 'SBW II' zijn 'Cool Cool Blues' waarop zeker en vast niet de bluesharp mag ontbreken. Ol'School blues zonder een Howlin' Wolf is ook haast ondenkbaar en uit zijn arsenaal verkozen deze 'Jesus on a Tortilla' het nummer 'I'm Leavin' You'.

Na Jimmy Rogers zijn 'If It Ain't Me' sluiten de heren hier af met 'Flying Saucer' een nummer dat destijds door een misschien in benevelde toestand Little Walter werd geschreven. Voor ons was dit een aangename kennismaking met deze 'Jesus on a Tortilla' en aan de bookingsagenten zou ik zo zeggen...Saronno isn't that far away for this Chicao Blues, brought to us the Italian way.

 


tracks:

01. BB Boogie
02. Tonite is The Night
03. I Was Fooled
04. Bye Bye Baby
05. Marvellous Swing
06. Six Three O
07. Cool Cool Blues
08. I'm Leavin' You
09. Blue Feeling
10. Street Diary
11. If It Ain't Me
12. Flying Saucer

more info:

year: 2017

artist: Jesus on a Tortilla

label: independent

booking: mail

musicians:

Lorenzo "Mumbles" Albai: harmonica, vocals
Massimiliano Chiara: double bass
Kevin "Blind Lemon" Clementi: guitar
Matteo "Evans" Ferrario: drums