© Rootsville.eu

Jim Byrnes (Can)

tiltle: Long Hot Summer Days
music: Blues - Soulblues - Gospel
year: 2017
label: Black Hen Music

info artist: Jim Byrnes


© Rootsville 2017


Het is misschien na al die jaren tot sommigen nog niet doorgedrongen maar naast acteur is deze Jim Byrnes ook een uitstekend blues muzikant. Mijn kennismaking met deze 'krak' dateert van zijn album 'House of Refugee' uit 2006. Ik moest evenwel nog wachten tot 2010 tot ik deze Jim Byrnes samen met de gospel formatie 'The Sojourners' live kon bewonderen op de 'Southern Bluesnight' te Heerlen.

Jim Byrnes werd geboren op 22 september 1948 in St. Louis MO. Op 26 februari 1972 sloeg het noodlot toe en werd hij gegrepen door een auto waardoor zijn beide benen werden geamputeerd. In het midden van de 70-tiger jaren verhuisde Jim Byrnes richting Canada. Hij speelde in verschillende shows en won als muzikant ook reeds driemaal de 'Juno Awards'. Zjin solo debuutalbum 'Burning' bracht hij uit in 1981.

Jim Byrnes zijn klankkleur is warm en bezit een heel hoog soul en gospel gehalte. Met deze 'Long Hot Summer Days' brengt de 70-tig jarige Byrnes zijn nieuwe album op de markt. Op dit album werkt Jim Byrnes terug samen met gitarist en producer Steve Dawson. Op dit album vinden we 12 tracks terug met daarop enkel uitstekende covers van Willie Dixon zoals 'Weak Brain, Narrow Mind' alsook 'Ninety Nine And A Half (Won't Do)'.

Het zijn meestal covers uit het rhythm 'n blues en soul archief zoals Bobby Bland zijn 'Ain't No Love In The Heart Of The City' of Big Jay McNeely zijn monster hit 'There is Something On Your Mind'. Ook al geeft Jim Byrnes aan de covers een eigen 'twist' toch blijft het altijd wel mooi om dergelijke klassiekers terug te horen zeker wanneer de warme stem van Jim er zijn intrede mee doet. Op 'Anywhere The Wind Blows' trekt Jim de kaart van de Delta alvorens af te sluiten met ' Long Hot Summer Days'. Heerlijk om naar te luisteren...

 

tracks:

01. Step By Step
02. The Shape I'm In
03. Ain't No Love In The Heart Of The City
04. There Is Something On Your Mind
05. Everybody Knows
06. Deep Blue Sea
07. Weak Brain, Narrow Mind
08. Ninety Nine And A Half (Won't Do)
09. Something Inside Of Me
10. Anywhere The Wind Blows
11. Out Of Left Field
12. Long Hot Summer Days