© Rootsville.eu

Joakim Tinderholt
Hold On


© Rootsville 2017

Joakim Tinderholt reinvent once more that ol'school rhythm & blues...straight from the Norwegian woods this is dynamite.

In 2014 bracht deze Joakim Tinderholt zijn debuutalbum uit bij het Noorse label 'Big H Records', een jaartje later volgde dan de wereldwijde release via Rhythm Bomb. Het stond toen al in de sterren geschreven dat deze uit Noorwegen afkomstige rhythm & blues sensatie een grote zou gaan worden. Joakim Tinderholt kwam in 2005 zijn band op te richten met leden die als huisorkest werden aanzien van de in Oslo gevestigde 'Muddy Waters Blues club', kortweg Oslo Bluesclub. 'You Gotta Do More' kreeg een hele hoop lovende kritieken over zich heen, een album dat perfect was uitgebalanceerd met eigen werk en covers van onder meer Otis Rush met 'Double Trouble' en Charles Sheffield zijn R&B floorfiller 'It's Your Voodoo Working' uit 1989.

Dat hij meer zou gaan doen stond toen al buiten kijf en nu 2 jaar later is er de opvolger ''Hold On'. Aan zijn bandleden is hij trouw gebleven en met het brengen van hun stomende rhythm & blues schakelen ze op dit nieuwe album duidelijk nog een trapje hoger. Ook nu werd de primeur voorbehouden voor 'Big H Records' om wat later en dit is tijdens de zomer van 2017 via 'Rhythm Bomb' dit pareltje de wereld in te sturen. De titeltrack die volledig noemt 'Hold On To Me' werd begin juni uitgegeven.

Deze Joakim Tinderholt stond geprogrammeerd op de 42ste editie van Sjock te Gierle en de bezoekers van de 'Rock 'n Roll Highlight of the Year' zullen het geweten hebben. Het was weer een tijdje geleden dat ik zo een bezieling heb kunnen mee maken, en dan denken we al enkele jaartjes terug met de verrijzing van Nathaniel Rateliff.

Ook op deze 'Hold On' staat rock 'n roll en rhythm & blues in de spotlights. Weerom weet Joakim Tinderholt een album af te leveren waar eigen nieuwe originals moeiteloos perfect in balans liggen met reeds gevestigde klassiekers in het genre. De liefhebbers van dit genre en daar behoor ook ik bij weten dat Ike Turner nog voor de 'Ike & Tina' periode enkele pareltjes wist te componeren en met Ike Turner zijn 'Trouble Up The Road' uit 1961 wordt hier de party op gang geschoten.

'Anything Is Better Than Nothing' is een original van de hand van Joakim Tinderholt en ligt volledig in dezelfde lijn van heerlijke ol'school rhythm & blues. Nog beter wordt het wanneer hij met 'Jungle Bo' de jungle drums van een Bo Diddley weet op te roepen, een nummer dat Joakim schreef met bassist Bill Troiani en Hankon Hoye uit zijn band. Het Amerikaanse R&B duo Don and Dewey schreven in 1959 het nummers 'Farmer John'. Al was dit nummer in het begin bedoeld om een hit te worden in de 'garage rock' kreeg het later een nieuw leven tijdens de Britse MOD cultuur. Vandaag wordt deze 'Farmer John' opnieuw de analen in gezongen door Joakim Tinderholt.

'What About Love' en, 'Joakim zijn 'Hold On To Me' zijn net als de rest bijzonder dansbare nummers wat we op Sjock hebben kunnen ervaren en doen me een beetje terug denken aan het ritme en timbre van James Hunter. 'Sweet Baby Of Mine' was ooit een grote hit voor R&B Queen Ruth Brown en net als in 1959 is dit nu ook nog steeds een nummer dat moeiteloos kan overleven in de popcorn scène. Tarheel Slim kende in de glorieuze periode van Rhythm & Blues een monster hit met 'Number 9 Train'. Moesten ze hier in Europa 'R&B Charts' leven in blazen kwam deze versie van Joakim Tinderholt meteen op plaats '1' binnen.

Een van mijn favoriete rock 'n roll groten is zonder meer Johnny Rivers. Zijn 'Whiskey a Go Go' heb ik tijdens mijn DJ periode gewoonweg tot op de draad versleten. Mijn hart begon dadelijk te smelten wanneer deze Noorse sensatie met de tearjerker 'The Poor Side Of Town' kwam aanzetten. It gives me the shiver...aka kiekebisj. Afsluiten doet hij met een nieuwe original en na het beluisteren van 'I Quit' hou ik het bijlange nog niet voor bekeken dus... REPLAY!!!

previous report: You Gotta Do More (2014)


tracks:

01. Trouble Up The Road
02. Anything Is Better Than Nothing
03. Jungle Bo
04. Farmer John
05. What About Love
06. Hold On To Me
07. Sweet Baby Of Mine
08. Number 9 Train
09. The Poor Side Of Town
10. I Quit


more info:

year: 2017

artist: Joakim Tinderholt

label: Rhythm Bomb Records - Big H Records (Noorwegen)

booking: Tom Bando (Brando Bookings)

musicians:

Joakim Tinderholt: vocals & lead guitar
William 'Bill' Troiani: bass & backing vox
Hankon Hoye: guitars & backing vox, baritone guitar on #6
Robert Alexander Pettersen: drums & percussion
Kjell Magne Lauritzen: piano
Kasper Skullerud Vaernes: tenor & baritone sax on #2,4 & 10