© Rootsville.eu

John-F Klaver (NL)

tiltle: Catch The Morning Sun (EP)
music: blues
year: 2017
label: independent

info & booking artist: John-F Klaver

© Rootsville 2017


In 2014 was ik lichtjes overdonderd door het beluisteren van deze John-F Klaver zijn album 'The Edge'. Het was toen Johnny's derde album maar helaas waren de vorige 2 aan mijn attentie ontsnapt. In 2015 volgde dan het 'Live' album 'Live At Blues Baltica' en nu zit in de 'player' zijn nieuwste.

Deze 'Catch The Morning Sun' zal zijn release kennen op 27 oktober. John-F Klaver heeft met dit nieuwe album een totaal andere weg ingeslagen. Een totaal nieuwe sound die hij zich eigen wil maken, met nieuwe bandleden maar belangrijk is dat deze band versterkt werd met een zangeres. Werd ik nog met zijn album 'The Edge' van m'n sokken geblazen dan is dit nu door toevoegen van Nicole Verouden als klankbord zeer zeker het geval. Meteen maar vermelden dat deze toevoeging een uitermate sterke zet is of om het in schaaktermen te verwoorden, schaakmat!

Dat John-F Klaver ook een uitmuntend songwriter is kan je waarnemen door dat vijf van de zeven nummers van zijn hand zijn. Voor 'Gonna Move' gaan de credits naar de helaas al overleden Paul Pena (1950-2005). Voor diegene die deze Paul Pena niet kennen, 't is die van 'Jet Airliner' uit 1977. Naast die wereldhit is ook deze 'Gonna Move' een pareltje, een nummer dat de aanstekelijkheid bezit om zich bij je in te dringen als een onvervalste oorworm. Voor het nummer 'Shelter' ging hij te leen bij het echtpaar Trucks-Tedeschi en dan kan je enkel stellen dit is top.

Meteen met opener 'There Will Be A Day' laat Nicole Verouden zich al meteen opmerken. Een meer dan aangename klankleur al dan niet soms een beetje Pop-Americana getint maar op de eerste plaats een stem die past in het nieuwe gegeven van deze John-F Klaver Band. 'Catch The Morning Sun' opent daarentegen met een catchy gitaarrifje, toch een van de kenmerken van deze bandleider. Op deze titeltrack neemt hij ook de vocals voor zich en voor diegene die nu echt nog niet van deze smaakmakende guitarslinger zouden hebben gehoord. Wel je kan hem het best vergelijken met een jonge Clapton, want klasse is de rode draad bij het beluisteren van deze nieuw plaat van de Nederlandse slowhand.

Met 'Funny Way Of Showing It' tappen ze dan weer uit een ander vaatje. Een nummer dat eerder funky en psychedelic begint maar dan evolueert naar een onvervalste gospel. Een conversatie tussen de stem van Nicole en het heerlijke gitaarwerk van John-F Klaver. Let's go down by the river and enjoy...'Learned A Lot' heeft het allemaal. De intensiteit van een prachtige ballad die expleciet zou geschreven kunnen zijn als een mooie filmtune. Betoverend hoe de band hier als een geheel tot uiting komt, waarna we wakker geschud worden door het stevigere werk op 'Rollin' Away'. Afsluiten doen ze met 'Shelter' en Johny hou Nicole maar best verscholen voor Derek of je bent ze al meteen weer kwijt ;-).

Eigenstijdse blues, pop en Southern rock geïnspireerde Americana, je krijgt het allemaal bij het beluisteren van deze 'Catch The Morning Sun'.

 

tracks:

01.There Will Be A Day
02. Gonna Move
03. Catch The Morning Sun
04. Funny Way Of Showing It
05. Learned A Lot
06. Rollin' Away
07. Shelter

musicians:

John-F Klaver: guitar & vocals
Nicole Verouden: vocals
Tenny Tahamata: bass
Peter Weissink: drums