© Rootsville.eu

Johnny Ray Jones
Feet Back In The Door


© Rootsville 2017

Via Frank Roszak kregen we het debuutalbum van Johnny Ray Jones in de bus. Afkomstig van Southern California wordt deze blues man ginds 'The Godson of Soul' genoemd, iets wat je onmiddellijk zal begrijpen na het beluisteren van deze 'Feet Back InThe Door". Onder zijn eigen naam is deze Johnny Ray Jones hier in onze contreien minder gekend maar als je weet dat niemand minder dan Sam Taylor en Percy Mayfield's vrouw zich over hem hebben ontfermd kan je niet anders stellen dat er hier kwaliteit voor handen is.

Alhoewel deze Johnn Ray Jones steeds heeft meegewerkt aan iedereen die het hem vroeg is het nu pas dat hij onder eigen naam iets van hem laat horen. Aan de samenstelling van dit album is hij beginnen werken in 1995 en dus 22 jaar later is het hem dan eindelijk gelukt. Met zijn warme baritone soulstem doet hij me hier een beetje terugdenken aan Luke Walter Jr. (1946-1996).

Met opener 'Feet Back in The Door' zitten we meteen op kruissnelheid voor een rit vol met soulvolle blues met de nadruk op soul. Deze heerlijke smoothvolle opener werd geschreven door Johnny's vriend Arthur Adams die dit nummer op een EP in 1012 al in de belangstelling bracht.

De combinatie van Johnny's klankleur, de backing vocals met onder meer Teresa James en de uitstekende 'Texicali Horns' laten je vanaf nummer 1 heerlijk meedrijven in een perfecte mix van blues en soul. So is er van Sam Taylor het meeslepende 'Hole In Your Soul' of wat dacht je van een potje footstompin' funk op 'Come Up and See Me Sometime'. Met 'Hard Times Won' krijgen we een nummer waar we terug richting blues mee dwalen om dan weer in de sfeer van memphis Soul te ontwaken door de aanzet van de horn section in 'Love-Itis'. Met 'A Certain Girl' van de helaas van ons heengegane Allen Toussaint (1938-2015) komen we terecht in de aanstekelijke NOLA sound.

'In The Heart Of The City' vormt je een beeld van het gehele album, rustig soulvol en met een hart voor de muziek. Een nummer waarvoor Johnny Ray Jones de inspiratie opdeed tijdens een eenzame wandeling door LA. Van La naar New Orleans is voor deze klasbak geen probleem wanneer hij afsluit met 'Hearts Have Turned To Stone' van Leon Russell (1942-2016). Nog een bloemetje werpen voor de uitsekende inbreng van alle muzikanten en niet in het minst voor de aanvullende stem van Teresa James.

tracks:

01. Feet Back In The Door
02. Hole In Your Soul   
03. Come Up and See Me Sometime
04. High Coast of Loving
05. Hard Times Won
06. Love-Itis
07. I'm A Blues Man   
08. A Certain Girl 
09. In The Heart Of The City
10. Hearts Have Turned To Stone 


more info:

year: 2017

artist: Johnny Ray Jones

label: Moondogg Records

promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

musicians:

Johnny Ray Jones: vocals
Johnny Lee Schell: guitars
Mike Finnigan: keys
James 'Hutch' Hutchinson: bass
Coco Montoya: leadguitar on #2
Marty Grebb: piano & baritone sax
Tony Braunagel: drums & percussion
Lenny Castro: percussion on #3,5,8,9
Jimmy Powers: harmonica on #5

Texicali Horns:

Joe Sublett: tenor sax
Darrell Leonard: trumpet

Leo Thornburg: trumpet & flugelhorn on #9
Paulie Cerra: tenor sax on #9

backing vocals:

Mike Finnigan - Teresa James - Julie Delgado - Nita Whitaker - Johnny Lee Schell