© Rootsville.eu

Joseph Veloz
Offerings


© Rootsville 2017

A bass who's the boss, and off course there is nothing wrong about it, 'cause we like that funky stuff...

Als naam laat deze Joseph Veloz misschien niet dadelijk een belletje rinkelen. Daar komt dan wel verandering in als we stellen dat deze Joseph Veloz al twee decennia lang heerlijke grooves uit zijn basgitaar weet te toveren aan de zijde van onder meer Mississippi Heat, Lucky Peterson en Matt Murphy.

Naast een begenadigd bassist bezit deze Joseph Veloz ook de 'skills' om het als producer en componist te maken. Doorheen de tijd speelde hij al met zoveel namen dat de wederdienst uiteraard een lange lijst van muzikanten oplevert die hem in deze 'Offerings' komen steunen. De vocals laat hij, misschien wijselijk ;-), over aan anderen waardoor hij zich kan toespitsen op het aanleveren van die heerlijk bass-grooves.

Eén van die collega's waarmee deze Jospeh Veloz ook al wist met samen te werken is Greg Nagy. Met Greg werkte hij ook al samen op diens album 'Stranded' uit 2015 waarop nog wel een reeks muzikanten hier vermeld aan mee wisten te werken. Greg Nagy krijgt het woord op 'I Like Better When I'm With You', een nummer dat Joseph samen met deze Nagy en Scott Veenstra wist te componeren.

Funk loopt als een rode draad doorheen dit 8-tracks tellende album waarbij ze openen met het instrumentale 'Just Jammin''. Op 'Good Good Day' wordt het woord gegeven aan de soulvolle stem van collega bassist Biscuit Miller. Het ietwat jazz-funk instrumentaaltje schreef Joseph Veloz voor Miles Davis met de toepasselijke titel 'Mules For Biles' (Blues For Miles). Een nummer waarop Jim Alfredson in de spotlights komt te staan.

OP dit album vinden we drie instrumentale nummers terug waarbij 'He Loves Me' (God's Promise) wel tot ieders favoriete nummer zal komen te behoren. Heerlijke 'cool' jazz met een uitstekende Shwan Kellerman aan de elektrisch gitaar. De andere vijf nummers worden telkens door andere ingezongen met op 'Jukin' and Shakin'' niemand minder dan Lucky Peterson. Ook een paar covers op deze 'Offerings' en natuurlijk moet je bij het brengen van Dolly Parton haar wereldhit 'Jolene' ook terug grijpen naar een vrouwelijk stem, hier deze van Jennifer Westwood. Afsluiten doet hij met weerom een cover van een hit van wereldformaat. Het is Joey Spina die op 'Kiss' van Prince Rogers Neslon aka Prince aan het woord weet te komen.

Liefhebbers van funk en coole grooves zullen dit album zeker en vast weten te waarderen waarop we de soul van een Joseph Veloz leren te waarderen. Top plaat!

 

tracks:

01 Just jammin
02 Good Good Day
03 Mules For Biles (Blues For Miles)
04 Jukin' and Shakin'
05 He Loves Me (God's Promise)
06 I Like Better When I'm With You
07 Jolene
08 Kiss


more info:

year: 2016

artist: Joseph Veloz

label: Big O Records

promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

musicians:

Jim Alfredson: keys #1-6, 8
Jim David: keys: #5
Dylan Dunbar: guitar solo #7
Erich Goebel: guitar: #3
Shawn Kellerman: elctric & slide guitar #1,2,4,5,7,8
John Lee: piano #7
Greg Nagy: guitar #6
Ray Podhornik: trumpet #4
David Rodenburg: sax #4
Andrew 'Blaze' Thomas: drums #1-5, 7&8
Scott Veenstra: drums #6
Joseph Veloz: bass all tracks

vocals:

Biscuit Miller: #2
Lucky Peterson: #4
Greg Nagy: #6
Jennifer Westwood: #7
Joe Spina: #8