© Rootsville.eu

Lauren Mitchell
Desire


© Rootsville 2017

Lauren Mitchel is a perfect match between blues and soul. Her new album 'Desire' is the ultimate proof of it all. It's like Etta and BB came back down to us...

Wanneer sommige programma-samenstellers van onze blues festivals er mee afkomen dat het moeilijk is om in 'de' blues iets nieuws en verfrissend te brengen moet ik wel meermaals mijn voorhoofd in bezorgde modus transformeren want het is dan alsof ze niet willen of zeker en vast geen moeite doen om te zoeken. Voor sommige hun inventiviteit moeten we soms al terug gaan naar de hoogdagen van Blues Peer toen er nog zo iemand ;-) was die de plas wist over te steken op zoek naar...

In 2013 wist een Laura Mitchell haar debuutalbum 'Please Come Home' uit te brengen en vorig jaar werd het voor deze blues en soul zangeres een jaar vol kommer en kwel zowel professioneel als privé. Het lijkt er op of ze alles achter haar heeft gelaten met het uitbrengen van haar nieuwe album 'Desire' dat zijn officiële release zal kennen op 31 maart 2017. Na het beluisteren van dit 13-tracks tellende album ben ik alvast vol verlangen om meer van deze Laura Mitchell te kunnen en mogen horen en dan doel ik zeker op onze podia.

Nu weet ik niet of in de Tampa Bay Area veel huizen van 'onze heer' aanwezig zijn maar een feit is dat deze Laura Mitchell het allemaal zag beginnen in het plaatselijk kerkkoor. Uiteraard spelen er bij zulk een natuurtalent de 'genen' ook een beetje mee want haar grootouders waren beiden actief in de muziek als gitarist en zangeres bij een bluegrass-band. Hetzelfde kan gezegd worden van Lauren's ouders want terwijl haar moeder in een kerkkoor zong speelde haar vader gitaar en luisterde ze vaak naar Mr. Bojangles. Dus soul en blues zijn haar met de paplepel ingegeven en dus was de logica dat ook Lauren Mitchell het zou gaan maken in de muziek. Met veel te luisteren in haar jeugd naar iconen als de 'Queen of Soul' Aretha Franklin of jazz grootheden als Fats Waller werd haar keuze des te makkelijk gemaakt en geïnspireerd door Etta James is haar muziek meer soul dan blues.

Als producer voor deze 'Desire' koos ze voor zekerheid met Tony Braunagel die al werkte met namen als Bonnie Riatt, Taj Mahal en Robert Cray. Samen trokken ze voor 10 dagen richting Los Angeles waar Mr. Braunagel het beste in deze Lauren Mitchell wist boven te halen. Het resultaat is een outstanding album waar we na het beluisteren ervan even moeten van bekomen.

Op de tragere nummers als 'Today' en zeker op het mooie 'Lead Me On' komen de rillingen door je heen bij het beluisteren van zoveel moois. Opener 'I Don't Need Nobody' is een mix van soul en blues, iets wat je over het album kan terugvinden. Swingend als soul music of pakkend als reality blues, het kan beide. 'Soul Music' is een funky soul bluesje dat mede door de blazers zoveel inhoud heeft en ook gedragen wordt door excellente backing vocals, een beetje in de trend van de legendarische Gladys Knight and The Pips.

Titeltrack 'Desire' is een footsompin' blues met als extra accent de slide guitar van Steve Fister en een handclappin' Tony Braunagel. Met het slowbluesje 'Good To Me As I Am To You' zullen zowel soul als blues liefhebbers tevreden zijn. Enerzijds vinden we er de ziel in terug van Aretha Franklin en anderzijds zullen de blues fanaten opgetogen zijn door het heerlijk BB gitaarrifje aanwezig. ik blijf het herhalen dit album is de absolute mix van soul en blues wat we ook terugvinden op 'Feels So Good'...and we're feeling more than good!!!

Van Memphis tot Detroit in deze 'Desire maken we een reisje doorheen heel wat muzikale invloeden en met 'Bridge Of My Dreams' is er zelfs een knipoog richting New Orleans. Na het pakkende 'Lead Me On' komen we met 'Brown Liquor' aan een ruiger bluesje maar nog steeds met die soulvolle stem van een Laura Mitchell.

 

tracks:

01 I Don't Need Nobody
02 Soul Music
03 Desire
04 Jump Into My Fire
05 Good To Me As I Am To You
06 Feels So Good
07 Stand Up Like A Man
08 Today
09 I Ain't Been (Licked Yet)
10 Anti-Love Song
11 Bridge Of My Dreams
12 Lead Me On
13 Brown Liquor

 

more info:

year: 2017

artist: Lauren Mitchell

label: independent

booking: mail

promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

musicians:

Lauren Mitchell: vocals
Johnny Lee Schell: guitar
Josh Sklair: guitar
Jose Ramirez: guitar
Jim Pugh: keyboards
Reggie McBride: bass
Tony Braunagel: drums & percussion
Lenny Castro: percussion
Darrell Leonard: trumpet
Joe Sublett: sax
Maxanne Lewis: backing vox
Kudisan Kai: backing vox
Leslie Smith: backing vox
Mellodye Perry: backing vox
Steve Fisher: slide guitar