© Rootsville.eu

Laurence Jones (UK)

tiltle: The Truth
music: blues - rock
year: 2017
label: Top Stop Music - Sony

info artist: Laurence Jones

© Rootsville 2017


Onmiskenbaar is het talent van de jonge gitaarslinger Laurence Jones. De samenwerking met producer Mike Vernon en zeker ook met het platenlabel 'Ruf Records' leidde na het aantreden als voorprogramma van Walter Trout tot een bestorming van onze podia. Waar ik destijds ook voor verwittigde was het alom aanwezig zijn in de Lage Landen van een Laurence Jones op de diverse blues podia.

Het uitbrengen van digitaal materiaal was het gevolg. Na het debuutalbum 'Thunder in The Sky' in 2012 volgde 'Temtation' (2013), het succesvolle album 'What's It Gonna Be' (2015) en vorig jaar was er 'Take Me High'. Destijds werd er van deze Laurence Jones geschreven dat hij de toekomst was voor de blues al vond ik ook dat wat voorbarig. Niets gezegd uiteraard over het talent als gitarist en songwriter want dit staat buiten kijf. Tijdens zijn verblijf bij 'Ruf Records' kon Laurence Jones ook terugvallen op het talent van bassist Roger Inniss en beiden konden ook destijds als een attractie worden beschouwd. Een duo dat een hoge visuele interactie met de fans wist op te bouwen. De voorbije jaren werd hij ook wat graag bijgestaan door namen als Bob Fridzema en Paul Jones.

Dit alles is al allemaal een tijdje achter de rug en zo zie je nu ook naast deze Laurence Jones een andere bezetting verschijnen. Ook op het gebied van tour managers werd het een stoelendans met als gevolg dat het hier een tijdje stil werd rond de persoon van Laurence Jones. In het voorjaar konden we hem al bewonderen op de 'Southern Blues Night' te Heerlen met aan zijn zijde Phil Wilson, Greg Smith en Bennett Holland, waarbij hij de ritme sectie was gaan ontlenen bij zijn landgenoot Sean Webster.

Met deze 'The Thruth' zet Laurence Jones een nieuw officieel tijdperk in en komt zijn conto van albums op 5 stuks te staan. Het betere gitaarwerk wordt enigszins tot een minimum herleidt op dit nieuwe album en vele van zijn nummers gaan zelfs over van de rock highway naar het pop straatje. Het voordeel aan dit nieuwe album is dat de fans, zeker in Nederland, het terug thuiskomen kunnen gaan vieren van hun Britse god. Hier in België staat er momenteel '1' optreden gepland samen met onze 'Bluesbones' in de Warande te Turnhout.

Openen doet Laurence Jones hier toch nog in zijn bekende stijl met het lichtjes rockende 'What Would You Do'. Opmerkelijk is dat zijn huidige begeleidingsband vocaal ook meer en meer aan bod komen met uitstekende backing vocals zoals bij het catchy 'Don't You Let Me Go'. Het geraffineerd inbrengen van Bennett Holland aan de keyboards zorgt er ook voor dat het allemaal een beetje meer 'smoothy' op ons lijkt af te komen.

Met nummers als 'Hold Me Close' en opgewekte 'Keep Me Up At Night' krijgen we het gevoel of het allemaal wat meer Amerikaans-Poppy over ons heen krijgen. Of dti een gevolg zal hebben voor onze eigenste 'blues' podia zal de toekomst allemaal wel uitwijzen. Gelukkig komt er met 'Give Me Your Time' terug wat schwung in en zullen de die-hards zich zonder meer kunnen uitleven. 'Take Me' is dan weer een melancholisch aangestuurde ballad. Met deze 'The Truth' brengt Laurence Jones zonder meer een veelzijdig album waar we niet uit kunnen opmaken op welke 'crossroads' hij nu aangekomen is. Time will tell.

 

tracks:

01. What Would You Do
02. Don't You Let Me Go
03. Hold Me Close
04. Keep Me Up At Night
05. Give Me Your Time
06. The Truth
07. Take Me
08. Gone Away
09. Can't Go On Without You
10. Never Good Enough

musicians:

Laurence Jones: guitar & vocals
Phil Wilson: drums
Greg Smith: bass
Bennett Holland: keys