© Rootsville.eu

Leif de Leeuw Band (NL)

tiltle: Until Better Times
music: blues - rock
year: 2017
label: Continental Record Services (CRS)

info artist: Leif de Leeuw

© Rootsville 2017


De allereerste keer dat ik deze Leif de Leeuw Band aan het werk zag was bij de European Blues Challange van 2015 in de AB te Brussel. Een ontmoeting waarbij ik meermaals van de verbazing moest bekomen. Eerst was er het sprekend gemak waarmee deze jonge guitarslinger zijn 'six-strings' wist te bespelen, daarbij kwam nog dat het vocale je ook al even naar adem liet snakken en bleek dat dit gebracht werd door Britt Janssen. Bovenop al dit kwam dan nog eens de teleurstelling dat een groep als deze 'Leif de Leeuw Band' niet eens in de prijzen kwam te vallen dat weekend. 'Il faut rire avant d'être hereux' dacht ik toen wel.

Leif de Leeuw, gitarist en oprichter van de Leif de Leeuw band, won vanaf jonge leeftijd al diverse muziekprijzen en samen met zijn band bracht hij het zelfs al tot op de International Blues Challenge in Memphis waarbij ze heel wat ervaring kwamen op te doen. In 2014 brachten ze hun debuutplaat uit, een EP met als titel 'EP Deluxe'. We moesten helaas terug twee jaar wachten tot ze met 'Leelah' toe waren aan hun eerste full-CD in 2016. Een album met als gastmuzikanten niemand minder dan Tony Spinner en Sonny Hunt.

Met hun nieuwste 'Until Better Time' brengen ze nu in navolging van de singel eerder dit jaar een nieuw 11 nummers tellende album uit. Voor het schrijven van dit nieuw materiaal werd er inspiratie gezocht in de 70-tiger jaren en dus zullen de 'Leif'hebbers van de Flowerpower era ook nog wel aan hun trekken komen. Voor de making-of van deze 'Until Better Times' trokken ze deze zomer de studio in met producer Jasper Ras. Een samenwerking die resulteerde in een unieke nieuwe 'retro' sound van deze Leif de Leeuw Band.

Met invloeden van onder meer 'Led Zeppelin' en 'Blackberry Smoke' zitten we eerder in het rock en Sounthern rock straatje maar ondanks alles blijft er ook nog voldoende ruimte voor rockin' blues zoals op de titeltrack 'Until Better Times'. De combinatie van snedige guitarrifs, de doordringende grooves van de Hammond en de howlin' sound van Britt komen hier tot een mooi geheel. Een nummer als 'Getting Older' neemt ons dan weer mee naar de waanzinnige periode van de Allman Bro's. Met het slowbluesje 'Mr. Hangman' lijken ze een beetje gas terug te nemen waarbij we jullie willen herinneren aan het mooie 'Once and For All' van hun debuut EP.

Deze 'Leid de Leeuw Band' is het resultaat van nog jonge maar uitstekende muzikanten die perfect weten welke richting ze uit willen. Deze van een sublieme mix van rock en hedendaagse blues met tal van invloeden waarbij de kwaliteit zo komt bovendrijven. Soms, heel soms, doet de klankkleur van Britt Jansen me zelfs een beetje terugdenken aan deze van haar landgenote Jerney Kaagman, je weet wel van die Haagse popgroep uit de 70-ties. Dat Leif de Leeuw in het kransje van meest talentrijke gitaristen van Nederland thuishoort staat natuurlijk buiten kijf en dit geheel wordt gedragen door een strakke ritme sectie. Leif de Leeuw Band, een geheel dat zich niet zal laten vastpinnen in een vakje maar gewoon hun ding doen en het werkt...

 

tracks:

01 All Coming Back
02 Listen Here People
03 Until Better Times
04 Getting Older
05 Thank You
06 Mr. Hangman
07 Doing It Allright
08 Afraid To Fly
09 Taking All My Time
10 Be Loyal
11 Dysphoria

musicians:

Leif de Leeuw: guitar
Britt Jansen: vocals & guitar
Boris Oud: bass
Tim Koning: drums

additional musicians:

Willem ’t Hart: Hammond & synths
Jasper Ras: percussion