© Rootsville.eu

Lowlands and Friends
Play Townes Van Zandt's Last Set


© Rootsville 2017

Townes Van Zandt voorstellen is hoegenaamd niet aan de orde. Welke muziekliefhebber is nog nooit getroffen geweest door het mooie dat deze singer-songwriter tijdens zijn carrière wist te schrijven en daar zijn 'Pacho and Lefty' en 'If I Needed You' bewijzen. Nummers die in het roots-genre tot de klassiekers behoren. Townes Van Zandt kwam op 01 januari 1997 te overlijden aan gevolgen van gezondheidsproblemen mede het gevolg van overvloedig alcohol.

In 'The Bordeline' (Soho-London) trad diezelfde Townes Van Zandt een allerlaatste maal op en net de registratie van dit op 03 december 1996 gegeven laatste concert van hem is de uitvalbasis van deze 'Lowlands and Friends'. Eén van de aanwezigen was de in de UK studerende Edward Abbiati waar rond deze 'Lowlands' is uitgebouwd. Met het uitbrengen van werk van zulke iconen is deze Edward Abbiati niet aan zijn proefstuk toe want hij deed dit ook al eens voor Woody Guthrie. De nummers op deze CD worden telkens van een intro voorzien met een perfecte Engelse tongval. Op dit album staan 14 nummers en mag wel degelijk worden aanzien als een tribuut aan Townes Van Zandt, twintig jaar later.

Openen doet Lowlands en deed Townes Van Zandt met een bluesje van Lightning Hopkins. Deze 'My Starter Won't Start' speelt hij samen met de Gnola Blues Band en Kevin Russell als support act. Voor nummers van Townes als 'Loretta', 'Dollar Bill Blues' en uiteraard Van Zandt's zijn 'Pancho and Lefty' krijgt Lowlands hulp van diverse artiesten.

In alle geval zijn deze opnames beter dan wat Townes die avond liet horen want het was op diens laatste concert was het eerder nog gemompel beïnvloedt door de drank. De Zweedse singer-songwriter Richard Lindgren kunnen we op 'Katie Belle Blues', een nummer waar de folk zo van af druipt en de tonnatie lijkt op die van een Shane MacGowan. Bij het nummer 'Marie' krijgt Edward Abbiati hulp van Will T. Massey wat niet verwonderlijk is want beiden zitten bij het 'Route 61' label.

Lightning Hopkins was één van Townes favorieten en met Ragsy brengen ze diens 'Shot Hair Woman Blues'. Na 'Song Of The Shrimp' van een zekere Elvis Presley brengen en bracht Van Zandt toen ook 'Tescumseh Valley/Dead Flowers van jawel, de Rolling Stones waarna er wordt afgesloten met Colorado Girl.

Mooi eerbetoon aan één van de grootste singer-songwriters, eentje die we nog lang niet zijn vergeten...

 

tracks:

01. My Starter Won't Start
02. Loretta
03. Pancho and Lefty
04. Dollar Bill Blues
05. Buckskin Stallion
06. Katie Belle Blue
07. Marie
08. Waiting Around To Die
09. A Song For
10. Short Haired Woman Blues
11. Song Of The Shrimp
12. Sanitarium Blues
13. Tecumseh Valley/Dead Flowers
14. Colorado Gril


more info:

year: 2017

artist: Lowlands and Friends

label: Route 61 - Harbour Song Records

promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

musicians:

Edward Abbiati (Lowlands)
Francesco Bonfiglio
Mike Brenner
Roberto Diana
Simone Fratti
Richard Hunter
Mattia Martini
Max Paganin
Manuel Pili
Antonio Rico Richetti
Stefano Speroni
Andres Villani
Joe Barreca
Andrea Perovanni Paradiso