© Rootsville.eu

Mama SpanX (US)

tiltle: State of Groove
music: funk - souljazz - soul
year: 2017
label: Ideal Scene Music

info artist: Mama SpanX
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2017


Toen ik deze 'State of Groove' van Mama SpanX in handen kreeg werd het even de wenkbrauwen fronsen. Nog nooit van gehoord maar toen ik las dat dit album werd opgedragen aan de jazz-funk/soul-jazz gitarist Melvin Sparks (1946-2011) begon mijn interesse aan te wakkeren. Wanneer ik dan nog in de nummers er eentje terug vond van mijn favoriete jazz/soul-jazz saxofonist Lou Donaldson kon de pret al bijna niet meer op.

Wie is nu deze 'Mama SpanX'? Deze 'mama' is Nikki Armstrong die voor de samenstelling van deze band ging grasduinen in de enorme lijst van haar favoriete muzikanten van de East & West Coast. Daarbij kwam ze uit bij onder uit bij Dave Fields om de arrangementen te schrijven en daarnaast naast een 7-koppige band die dan maar 'The Spankers' werden genaamd met daarin 'Uncle Ben' Buckley. Het opzet was een album samen te stellen ter ere van Melvin Sparks met wie Nikki Armstrong tot aan zijn dood heeft samen gewerkt. Het album werd opgenomen in september van vorig jaar en uiteraard moet het ook richting Europa komen. Het album werd '1' grote funk party met daarop 9 nummer vol met funky-grooves. Uitgezonderd Donaldson's 'Alligator Boogaloo' werden alle andere nummers geschreven door Nikki Armstrong al kreeg ze bij de tracks 'Wild Emotion' en 'Crawl' enige hulp van blues gitarist Dave Fields. Voor de 'Boogaloo' schreef ze wel de lyrics.

Nikki Armstrong heeft een zeer energieke klankkleur en zonder meer ook een explosieve 'stage-performance'. Ze staat ook gekend voor haar talent als songwriter. De inspiratie voor het schrijven van deze nummers haalde ze bij groepen als 'Sly & The Family Stone', Ike & Tina Turner' maar zeker ook bij de 'godfather of Soul', Mr. Dynamite, Mr. Hardworking, James Brown.

Al vanaf opener 'Rocket' ben je onder de indruk van haar eerder rauwe klankkleur en wordt je meegezogen door de funky grooves van de 'horn section'. Een nummer dat begint met het gekraak alsof het een grijsgedraaide LP betreft. Het wordt je ook meteen duidelijk welke richting 'Mama SpanX' met dit album uit wil. Het album neemt je mee naar de funky era van de seventies. met 'Wrong Side Of The Garden' wordt er enigszins wat gas terug genomen op dit heerlijk soulbluesje.

Kom je uit de periode van soul en funk dan zal deze 'State of Groove' je wel kunnen bekoren en zo niet wordt het de hoogste tijd dat je het leert kennen, je zal zonder meer genieten van deze 'Mama SpanX' aka funky mama Nikki Armstrong.

 

tracks:

01. Rocket
02. Wild Emotion
03. Crawl
04. Being Beautiful
05. Wrong Side Of The Garden
06. Alligator Boogaloo
07. Thinkin'
08. Anywhere You Are
09. State Of Groove

musicians:

Nikki Arsmtron: vocals

The Spankers:

Steve Johnson: guitars
Harlan Spector: B3, organ & piano
Steve Sadd: tenor & soprano sax
Julie Sax: alto & baritone sax, flute
Russ Mullen: trumpet & trombone
David Abercrombie: six-string bass
'Uncle Ben' Buckley: drums & percussion

special guests:

Dave Fields: additional arrangements
Stewart Cole: trumpet solo on #8