© Rootsville.eu

Martin Goyette (Can)

tiltle: Big Beets
music: blues
year: 2017
label: Ad Litteram


website artist:
Martin Goyette
promotion: Sarah French Publicity

© Rootsville 2017


De postbode uit Canada brengt ons het nieuwe album van Martin Goyette en rekening houdend met het verleden weten we dat we weerom waakzaam moeten zijn. Meestal zijn het voor ons hier onbekende namen maar die wel steeds kunnen aanzien worden als verdoken pareltjes.

In en rond Montreal staat het vast dat 'de' blues hier bijzonder weelig tiert. Op het nieuwe album 'Big Beets' van harper Martin Goyette vinden we 10 nummers terug waarvan er 9 originals zijn enkel 'Mirza' is een cover die deze Martin Goyette hier als uitzondering in het Frans brengt.

Martin Goyette begon pas harmonica te spelen op 18-jarige kleeftijd. Al die tijd had hij goed liggen lusiteren naar iconen als Muddy Waters en Robert Johnson om de blues te leren ontdekken. In 1997 wist hij de Canadese bluesscène te verbazen met zijn groep de 'Dirty Blues Band'. Later won hij op het Internationaal Bluesfestival te Montreal de 'Prix de la Relève' samen met de formatie 'Riverside Blues' en ondernam een 'tour' door Frankrijk.

In 2006 werd hij tweede op het 'Toronto Blues Society New Talent Search' en kreeg hij daardoor nationale bekendheid. Van nationaal roem ging het toen met een optreden op het Internationaal Jazz Festival te Montreal. Zijn stem klinkt rauw en heeft een beetje weg van die van Tom Waits maar dan in een hogere toonladder.

Openen doet hij hier met het aangename 'St-John Morning Blues' waardoor je al een hele goed inzicht krijgt wat je te wachten staat op dit 10 nummers tellende 'Big Beats'. Met 'Mirza' krijgen we een cover die Martin Goyette als perfecte Canadees in de Franse landstaal brengt. 'Night Out' heeft iets jazzy in zich en doet me zelfs denken aan een Gregory Porter. Met 'Rollin' krijgen we een beetje psychedelische sixties blues met een knipoog naar Jim Morrison. Na het funky 'Free Love' sluit dit album af met 'Unwind', een nummer met een intro van zijn howlin' harp waarna hij samen met de backing vox een Tom Wiats'ke neerzet.

tracks

01 St-John Morning Blues
02 Night Out
03 Mirza
04 Rolling
05 As Long as We're in Town
06 Bottle of Champagne
07 That's the Way She Does It
08 No More Room
09 Free Love
10 Unwind

musicians:

Martin Goyette: vocals & harmonica
Jarrod Atkinson: bass
Chris Touchner: keys
Jim Bland: guitar
Louis-Etienne Drouin: drums