© Rootsville.eu

Matt Watts
How Different It Was When You Were There


© Rootsville 2017

Listening at this Matt Watts his new album brings silence in your mind, and most of all it takes you're breath away...this is not R&B, it's A&B (awesome and beautiful).

Van origine komt deze Matt Watts uit de US en meer bepaald Philadelphia. Hij was amper 15 jaar toen de oevers van de  Missouri rivier in Montana zijn ‘muze’ bleek te zijn en daar schreef hij dan ook zijn eerste nummers. Dat hij als moderne troubadour door het leven zou gaan stond toen al in de sterren geschreven en zo begon hij als ‘a lonely boy’ op zijn eentje rond te trekken door zijn land. Vervolgens werden de oevers van de Seine in Parijs een tijdje zijn stek en als nog maar 19-jarige waren de oevers van de Schelde te Antwerpen de tot nu toe zijn eindbestemming. Deze hedendaagse folk-singer is dus ook een beetje van ons want zo goed als 10 jaar later is 't ‘Stad’ nog steeds zijn verblijfplaats.

Zijn poëtische en soms diepzinnige teksten werden opgemerkt door Felix Huybrechts van Starman Records en in 2014 bracht hij nog onder dit label het album ‘Songs From A Window’ uit. Nu bij het ontluiken van 2017 wordt zijn nieuwe 'How Different It Was When You Were There' op de markt gebracht en als release datum werd gekozen voor 17 februari. De daarbij horende release-party zal plaatsvinden op 2 maart in de Arenbergschouwburg te Antwerpen. Diezelfde stad heeft ook deze Matt Watts in de armen gesloten en het is dan als artiest in deze Metropool niet al te moeilijk om beroep te doen op steengoede muzikanten van eigen bodem. Voor dit album schreef Matt Watts 11 nieuwe nummers al gebeurde dat voor ‘Many a Friend Too Kind’ en ‘Known Thieves’ in samenwerking met Stef Kamil Carlens van Zita Swoon. Diezelfde Stef Kamil Carlens brengt het mooie ‘Many a Friends Too Kind’ dan ook in duet met Matt Watts, een samenwerking die als wisselwerking kan worden beschouwd want Watts zal dan ook meespelen in Zita Swoon’s nieuwe productie ‘The Ballad of Erol Klof.

Voor het muzikale gedeelte van deze 'How Different It Was When You Were There' werkte Matt Watts samen met bassist en producer Nicolas Rombouts. Wanneer je als genre in folk en roots muziek je doel wil bereiken bevinden er zich hier ook nog het echtpaar Eriksson-Delcroix en wanneer je die dan nog kan overtuigen om mee te gaan werken ben je als muzikant deels van alle zorgen verlost. Verder zijn er nog Geert Hellings, Maarten Moesen en Stefanos Rokos die aan dit nieuw album hebben meegewerkt.

De intieme en bij wijlen breekbare stem van Matt Watts gaat bijzonder goed samen met zijn muziek. Als troubadour van de 21ste eeuw is zijn muziek niet enkel folk te noemen want het doordringende karakter van de soms mysterieuze klanken die de instrumenten voortbrengen hullen veel van de nummers in een weinig verhullende mystiek. De klankkleur doet soms bij mij een jonge Neil Young opdagen en daar hoort zeker en vast de ballade ‘Joanne’ bij. Een nummer als ‘Time Turns As An Engine’ wordt hier duidelijk gedragen door de stem van Matt Watts samen met de doordringende ritmesectie. De aanwezige rauwe metaalklanken van een ‘National Steel’ geven dit nummer ook een bluesy karakter mee.  

Op ieder album staan er wel voor de beluisteraar ervan enkele favorieten en een eentje voor mij op dit album is zeker het van Americana doordrenkte ‘Just One More Man To Be Turned Loose’. Net als op ‘Joanne’ hoor je ook Nathalie Delcroix op ‘How Many Years’, alsof haar stem gedragen wordt door een sluier van geheimzinnigheid in een door mist bevangen woud. Het ganse album vult je kamer met de muziek van deze story-tellende Matt Watts waarbij je jezelf laat bevangen door het mooie van de woorden en het geheimzinnige van de machtig mooie muziek. ‘Days Have Come And Gone’ is in wezen een bevestiging van zijn dwalende bestaan en dat het duet met Stef Kamil Carlens ophef zal gaan maken staat buiten kijf. Met ‘Known Thieves’ weet ik niet of hij het hier heeft over onze politiekers want folk-singers zijn in wezen ook nog steeds een beetje protestzangers maar dat dit een ‘klasse’ plaat is kunnen we na het beluisteren ervan enkel beamen...

CD release party @ Arenbergschouwburg Antwerpen - 02 maart
GC De Melkerij Zemst - 04 maart


tracks:

01 Time Turns as an Engine
02 Joanne
03 Your Love Is Not Your Own
04 How Many Years
05 Just One More Man to Be Turned Loose
06 If We'll Ever Be Here Again
07 Things Have Surely Changed
08 Days Have Come and Gone
09 Endless Twisted Root
10 Many a Friend Too Kind feat. Stef Kamil Carlens
11 Known Thieves

more info:

year: 2017

artist: Matt Watts

label: Starman Records

promotion: Starman Promotions (Felix Huybrechts)

distribution: Suburban-Bertus

booking: Salmon Bookings (Jan Muylaert)

musicians:

Matt Watts
Nicolas Rombouts
Geert Hellings
Maarten Moesen
Bjorn Eriksson
Nathalie Delcroix
Stef Kamil Carlens
Stefanos Rokos