© Rootsville.eu

Mike 'Mudfoot' MacDonald (Can)

tiltle: (Tired of the Same Old Rut?) Play This
music: blues
year: 2017
label: independent

info artist: Mike 'Mudfoot' MacDonald

© Rootsville 2017


Tired of the same old rut? Jazeker en dat is dan ook meteen de reden waarom ik dit debuutalbum van gitarist Mike McDonald in de CD-player kom te steken. 'Deze 'Play This' is het debuutalbum geworden van de Canadese zanger en gitarist Mike 'Mudfoot' McDonald. Ondanks dat het hier een 'debuutalbum' betreft mag je stellen dat deze Mike 'Mudfoot al meer dan 40 jaar actief is in de blues scène.

Tijdens zijn toch al indrukwekkende carrière deelde deze Mike 'Mudfoot' McDonald het podium met een ellenlange lijst met smaakmakende namen. Namen als B.B. King, Three Dog Night, James Cotton en Steppenwolf zijn er toch enkele die we jullie niet wensen te onthouden. Naast muzikant is deze 'Mudfoot' ook een getalenteerd producer en als 'jammer' kan het ook al tellen want gedurende meer dan 13 jaar was hij de drijvende kracht achter de 'Grossman's Tavern Sunday Night Jam'. Voor ons hier in Europa zegt dit uiteraard niet veel maar die plaats werd de 'Home Of The Blues' voor namen als Jeff Healey, Allanah Myles, Michael Pickett en Tony Springer. Als producer werkte hij aan de albums 'Grossman's Live' part 1 & 2 met daarop namen als Jeff Healey en Pat Rush. Om het allemaal nog een beetje leefbaarder te maken nam hij ook nog eens de rol van John Fogerty op zich in de CCR Tribute band 'Bayou Boys'.

Dus deze Mike 'Mudfoot' McDonald is duidelijk van alle markten thuis en werd het dus de hoogste tijd dat hij als frontman in de spotlights komt te staan met dit album. Een strikt vaste begeleidingsband is er niet maar namen als Cory Turnbull (bass) en Edwin Romikat (drums) verschijnen met regelmaat op het 10-nummers tellende album. Verde is er een tamelijke lange lijst van andere muzikanten die hun medewerking kwamen te verlenen aan Mike 'Mudfoot'.

Een album dat ook wel een zekere diversiteit aan stijlen heeft zo opent deze 'Paly This' bijzonder hoopvol met de titeltrack 'Tired Of The Same Old Rut'. Een verhaal over Linda Lu en Bill :-) maar we zijn dadelijk mee. Er is welgeteld '1' cover te vinden op dit album en dan is het maar meteen ook een sterke versie van Screamin' Jay Hawkins zijn wereldhit 'I Put a Spell On You'. Een nummer dat hij heel vaak kwam te spelen toen hij in de 80-tiger jaren de hort op ging met zijn band 'Greenriver' en verder hoeft daar geen verduidelijking meer bij. Krachtige en zeer authentieke versie.

Samen met zijn oude vriend schreef tijdens de talrijke jams in Grossman' Tavern het nummer 'Whistle Blowin''. Met het instrumentale 'Valerie' begeeft hij zich in het vaarwater van de Allman Bro's. Ook al schreef Mike 'Mudfoot' dit nummer in eerste instantie voor en met een keyboard speler toch wordt het hier op dit album gebracht met zijn partner in crime Pat Rush in een Santana jasje. Wie Valerie uiteindelijk is weet alleen Mike McDonald.

'Don't Want to Catch You' is een lekker luisterend nummer waarvan er op jams wel tientallen komen te ontstaan. Samen met Peter Goodale en Jim Murray schreef hij de up-tempo shuffle 'Lean On Me Mama'. Van dit co-writing gezelschap zal zonder nog werk te beluisteren zijn op het volgende album. 'Hock's Groovin' Bar Café gaat over Rick 'Hock' Walsh van de 'Downchild Blues Band' en wordt hier op dit album gebracht in de sfeer van de 'Traveling Wilburys'.

Met het footstompin' 'Come On Baby' komt Jordan Patterson om de hoek kijken met zijn 'Mississippi Saxofoon'. waarna we als afsluiter nog een uitgebreide versie krijgen van de titeltrack, eentje waarbij het op de jams wel eens kan uitlopen...en hierbij kunnen we besluiten dat we de 'grooves' van deze Mike 'Mudfoot' McDonald zeker en vast niet moe worden.

 

tracks:

01. Tired Of The Same Old Rut?
02. I Put a Spell On You
03. Whistle Blow
04. Valerie
05. Don't Want To Catch You
06. Lean On Me Mama
07. Hock's Groovin' Bar Café
08. Slide
09. Come On Baby
10. Tired Of The Same Old Rut? (Edited version)

musicians:

Mike 'Mudfoot' McDonald: voclas, guitar
Cory Turnbull: bass, backing vox
Edwin Romikat: drums
Pat Rush, Russel Williams, John Lee, Chris Latta: backing vox
Mike Evans: percussion
Mike Branton: guitar
Randall Coryell: drums
John Lee: piano, backing vox, organ
Al Richardson: bass
Chris Flannigan: drums
Jordan Patterson: harmonica
Russel Williams: guitar
Colin Walker: drums