© Rootsville.eu

Mississippi MacDonald & feat. Steve Bailey & The Soul Fixers (UK/US)

tiltle: selftilted
music: blues
year: 2017
label: independent

info artist: Mississippi MacDonald - Steve Bailey - The Soul Fixers


© Rootsville 2017


Voor niet adepten zal bij het lezen van de naam 'Mississippi MacDonald' de gedachten wel uitgaan naar een bluesman uit de Delta. Niets is minder waar want het gaat hier om een Britse bluesgitarist afkomstig uit Londen. Mississippi MacDonald is in zijn thuisland al meerdere keren in de prijzen komen te vallen en behaalde al 3 nominaties voor de 'British Blues Awards'. Zijn album 'Dress For The Money' (2016) bracht hij uit samen met 'The Cottonmouth Kings' en werd dit jaar nog bekroond met de 'Blues is Back' Album of the Year.

Voor zijn 4de studio album ging hij samenwerken met harper Steve Bailey wie een gelauwerd songwriter is en al meer dan 100 nummers schreef. Ook deze Steve Bailey viel al in de prijzen zals een nominatie bij de 'Washington Blues Society'. Het 9 nummers tellende album wordt in de US ook uitgebracht als een EP met daarop een selectie van 6 songs. In de jaren 80-tig vormde Steve Bailey een groep met The Blue Flames.

Van de 9 nummers zijn er op dit album 6 geschreven door Mississippi MacDonald. Openen doen ze met het soulvolle I'd Rather Be (Blind, Crippeld & Crazy), eentje waarop het heerlijk luisteren is en een nummer waarbij de organ grooves en blazers sectie van 'The Soul Fixers' aardig uit de hoek komen, dit ondersteund door snedige gitaarrifs van Mississippi MacDonald. Daarna mag op de Texas shuffle harper Steve Bailey aan de bak op 'Call Me Mississippi'.

Net als vorig nummer gaan de credits bij het rockende 'Cool Water' ook naar Mississippi MacDonald. Met het intieme 'Daddy Don't Pray Anymore' nemen ze duidelijk wat gas terug. Een mooie en aangrijpende gospelachtige soul ballad. Op het daaropvolgende 'Slim Pickin'' is de hoofdrol dan weer weggelegd voor de howlin' harp van Steve Bailey. Na het stompende 'Matchwood' nemen Mississippi MacDonald, Steve Bailey en The Soul Fixers afscheid met een nummer dat ze gingen lenen bij New Orleans pianist James Booker. Een heerlijke afsluiter met het prachtige 'James Bookers' Blues', en laat de lichtjes maar schijnen...Wow I Like this soul!

 

tracks:

01. I'd Rather Be (Blind, Crippeld & Crazy)
02. Call Me Mississippi
03. Cool Water
04. Could Have Been Alright
05. Daddy Don't Pray Anymore
06. Slim Pickin'
07. Runnin' Out On Me
08. Matchwood
09. James Bookers' Blues

musicians:

Mississippi MacDonald: guitar & vocals
Steve Bailey: harp

The Soul Fixers are:

Bob Herrmann: Guitar
Roger Bates: Drums
Tony Nasser: Bass
Greg Hudson: keys
Byron Walton:- Trumpet
Roland Joseph: Trumpet
Greg Hines: Tenor Sax
Joe Polen: Baritone Sax