© Rootsville.eu

Mojo Monkeys (US)

tiltle: Swerve On
music: blues-alt-country
year: 2017
label: Medikull Records


info artist: Mojo Monkeys
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

© Rootsville 2017


Voor deze 'veteranen' in de muziek is deze 'Mojo Monkeys' alles behalve een uitlaatklep. Dit uit LA afkomstig trio weet als geen ander New Orleans Swamp Blues, Bakersfield's Honky Tonk en Texas swing moeiteloos in elkaar te laten vloeien. 'Mojo Monkeys' bestaat naast bandleider en drummer David Raven ook nog uit Billy Watts op gitaar en bassist Taras Prodaniuk.

Met deze 'Swerve On' zitten ze aan hun 3de album na 'Blessings and Cruves' uit 2010 en hun debuutplaat 'Hang' uit 2000. Op dit 11-tracks tellende album gaan deze 'Mojo Monkeys' hoegenaamd geen opstakels uit de weg en zo openen ze met een Western Swing dat luistert naar 'Tuscaloosa Maybe' met daarop het heerliljke geluid van Marty Rifkin op een pedal steel. Na de zwoele countrysong 'Two Shots' zou je gaan besluiten dat deze 'Mojo Monkeys' een country band zijn maar dat is gewoon omdat ze plezier beleven in wat ze doen. Iets wat je bij het beluisteren van deze 'Swerve On' zonder fout kan afleiden op wat je hoort.

'Mojo Monkeys' zijn een band dat zich niet laat vastpinnen op een genre maar waarbij je op een rollercoaster komt te zitten van lekker luisterende muziek, zoals bij het swingende 'About To Get Gone'. op het daaropvolgende funky 'Beat Bus Driver' nemen ze ons mee naar de funk van de 'The Meters' en daarmee bevinden we on midden in New Orleans. Ook met Allen Toussaint zijn 'Ride Your Pony' blijven we enigszins in Louisiana.

'Little Javelina' is er eentje waarbij we ons duidelijk bevinden isn de vette rock 'n roll van de 'Southern Culture on the Kids'. 'Argyle & Selma' is de swamp blues zoals we die kennen van Tony Joe White en zo zie je maar dat deze 'Mojo Monkeys' werkelijk van alle markten thuis zijn als ook op het afsluitende howlin' 'If I Were Gone'. Nog opmerken dat buiten eentje van Allen Toussaint dit allemaal originals zijn van deze uitstekende alles omvattende 'Mojo Monkeys'.

 

tracks:

01 Tuscaloose Maybe
02 Two Shots
03 About To Get Gone
04 Beat Bus Driver
05 Swerve On
06 All The Wrong Things
07 Ride Your Pony
08 Song For The Muse
09 Little Javelina
10 Argyle & Selma
11 If I Were Gone

Mojo Monkeys:

Billy Watts: guitars & vocals
Taras Prodiniuk: bass & vocals
David Raven: drums, lead vocals

additional musicians:

Phil Parlapiano: keyboards
Marty Rifkin: pedal steel on #1,2
Gregg Sutton: guitra & vocals on #3,6