© Rootsville.eu

Monster Mike Welch & Mike Ledbetter
Right Place, Right Time


© Rootsville 2017

Misschien wordt Monster Mike Welch altijd wel bestempeld als die beloftevolle youngster maar ondertussen heeft deze 'Boston-based' guitarslinger er al ruim 25 jaar dienst opzitten. Ook de staat van dienst met andere grote namenaanzijn zijde is stilaan indrukwekkend aan het worden. Naast gitarist bij Sugar Ray & The Bluetones kon je hem tijdens de jaren heen ook opmerken aan de zijde van Duke Robillard, Nick Moss en Darrell Nulisch om er maar een paar te noemen. Bij de 'Knickerbocker All-Stars' is de naam van Monster Mike Welch ook al ruime tijd een vast gegeven en zo is hij ook een van de vaste huisgitaristen van Delta Groove familie.

Mike Ledbetter heeft uiteraard niet diezelfde staat van dienst, maar toch... Vooraleer hij zich tot de blues wist te richten kon je Michael thuis vinden in de middens van soul, jazz en gospel. De mosterd in de blues haalde hij vandaan bij Nick Moss en het was samen met Nick Moss dat ik Mike Ledbetter beter leerde kennen op 'Duvel Blues'. Eén van m'n favoriete soulblues zangers is zeker en vast Darrell Nulisch en wanneer je de klankleur hoort van deze Mike Ledbetter begrijp je dadelijk waarom deze bluesman ook bij mij in de bovenste lade ligt. Naast gitarist is hij dus ook een meer dan behoorlijk blues shouter.


photo Monster Mike Welch & Mike Ledbetter © Rootsville

We schrijven 12 juni 2016 toen Monster Mike en Mike Ledbetter werden samen gebracht tijdens een speciale tribute voor Otis Rush op het 33ste Chicago Blues Festival. Het beviel hen beide zo goed dat er een gezamenlijk album zat aan te komen met de toepasselijke titel 'Right Place, Right Time'. Een bluesplaat maken is in principe niet zo moeilijk maar om alles te laten kloppen met de soulvolle stem van Mike Ledbetter moest dan gezocht worden naar de helpende hand van keyboards en blazers.

Die helpende hand vonden ze bij onder meer Anthony Geraci aan de 'black & white keys' en ook hij heeft een vast onderkomen bij dit huis. Voor de blazers konden ze terecht bij 2 saxofonisten die ook al meer dan een behoorlijke staat van dienst hebben in de blues, met name Sax Gordon en Doug James. Voor de backing vocals op het juiste peil te brengen deden de beide heren een beroep op Kit Holliday en Jeanette Ocampo Welch en last but not least mag ook gitariste Laura Chavez haar strings beroeren op dit nieuwe album. Voeg daarbij nog de ritme sectie bestaande uit Marty Richards aan de drums en bassist Ronnie James Weber en we krijgen een meer dan behoorlijk 'orkest' samen.

Openen doen ze met het West Coastje 'Cry For Me Baby' op de gebruikelijke jump style. Dat Mike Ledbetter ook nog als behoorlijk songwriter uit de hoek kan komen kan je horen op de door hem gecomponeerde shuffle 'Kay Marie'. Nice and slow Chicago Blues kan je horen wanneer ze 'I Can't Stop Baby' van Willie Dixon er aan toevoegen. Soulblues can't get any better bij het horen van Jerry Leiber zijn 'Down Home Girl', waarbij de stem van Mike enige vorm van kippenvel teweeg brengt.

Na 'Big Mama' van alweer Mike Ledbetter is het de beurt voor een slowbluesje van Monster Mike dat luistert naar de titel 'I'm Gonna Move To Another Country'. Bij Elmore James en zijn 'Goodbye Baby' brengen de twee Mike's met dit arrangement ons wel veel jaren terug. Heerlijk om naar te luisteren. Beide heren samen met Laura Chavez sluiten dit heerlijke album af met Welch zijn 'Brewster Avenue Bump' en zo mag de samenwerking tussen deze M&M's wat mij betreft nog jaren verder gaan.

Many thanks to Steven Dixon and the house of Delta Groove.


tracks:

01. Cry For Me Baby
02. I Can't Please You
03. Kay Marie
04. I Can't Stop Baby
05. Down Home Girl
06. How Long Can This Go On
07. Big Mama
08. I'm Gonna Move To Another Country
09. Can't Sit Down
10. Cryin' Won't Help You
11. Goodbye Baby
12. Brewster Avenue Bump

more info:

year: 2017

artist: Monster Mike Welch
artist: Mike Ledbetter

label: Delta Groove Music

musicians:

Mike Ledbetter
Monster Mike Welch
Anthony Geraci
Ronnie James Weber
Marty Richards

special guests:

Laura Chavez
Sax Gordon
Doug James
Kit Holliday
Jeanette Ocampo Welch