© Rootsville.eu

Mrs. R&B and The Soulshakers (NL)

tiltle: The Two Tone Tracks
music: Rhyhtm 'n Blues - Jump 'n Jive
year: 2017
label: Catty Town Records


info artist:
Mrs. R&B and The Soulshakers

© Rootsville 2017


'Catty Town Records' is een platenlabel dat is gevestigd in Ierland. Een label waar rock 'n roll, rhythm 'n blues, doow wop, western swing en andere genres zich thuis voelen en dit onder een algemene noemer het uitbrengen van 'real rockin' music' met een knipoog naar de 40-tig en 50-tiger jaren.

Diegene die zich bij 'Catty Town Records' ook thuisvoelende zijn de rhyhtm 'n blues sensatie uit Nederland met als naam, Mrs. R&B and the Soulshakers. Na het eerder uitbrengen van een EP in 2015 met daarop de floorfillers 'Closer To The Bone' en 'Boppin’ With The Blues' werd het nu tijd voor een full CD met als titel 'The Two Tone Tracks'. Voor liefhebbers van een Linda Hayes, een LaVern Baker en zeker ook van Ruth Brown zal dit album zonder meer een hebbedingetje worden.

Mrs. R&B staat voor Nancy van Deursen die ook in Nederland bekend is onder de artiestennaam 'Nancy Dee'. Zij laat zich begeleiden door 'The Soulshakers'. Een sterk gevorm blazers sectie aangestuurd door een strakke ritme sectie bestaande uit Hupie Schell (drums) en Arnseth Kogeldans (bass). Opmerkelijk is dat er in de blazer sectie ook twee dames bevinden. Mylène Schrijen speelt tenosax en Louise van de Brand trompet. Verder 'blazen' ook nog mee Thei Perrée op trombone en Jan Cuijpers op trompet. De swingende gitaarifjes worden verzorgd door Pieter Bartels en aan de 'black & white keys' hebben we nog Peter Wijnhoven en daarmee zijn deze 'Soulshakers' voltallig.

OP dit album staan 12 nummers en een extra bonus track al is er niets mis met het soulvolle 'Get Down With It' van Bobby Marchan dat we uiteraard ook kennen van Little Richard en kunnen het evengoed 13 nummers zijn. Of moeten we als bonus track aanzien omdat het meer shaken wordt dan swingen.

Nummers als 'Closer To The Bone', 'Boppin' With The Blues', 'Cadillac Baby' en het afsluitende 'Get Down With It' zullen voor de eigenaars van de eerder uitgegeven EP een weerzien worden maar dat doet uiteraard niet af aan deze swingende 'The Two Tones Tracks' waarop ze openen met 'Found Some Real Good Lovin'. Good ol' rhythm 'n blues. Met het daarop volgende ' Promise Mr.Thomas' zitten we bij het repertoire van de rhythm 'n blues singer Varetta Dillard die in de 50-tiger jaren ook een hit had met 'Mercy, Mr. Percy'.

Dit ganse album is een smashin' jump 'n jive party vol met heerlijke covers zoals 'The Closer To The Bone' van bandleider Louis Prima. Even stoom aflaten is altijd welkom zeker wanneer onder de grooves van Peter Wijnhoven en de doordringende jazz gitaar van Pieter Bartels het mooie 'Don't Touch Me' wordt gebracht, eentje dat we ook kennen in de bluesy versie van jazzsinger Barbara Morrison. Met Roy Brown's 'Cadillac Baby' uit 1950 en de jazz standard 'Sqeeuze Me' van Fats Waller hier in een jump 'n jive arrangement betekent helaas ook het einde van deze swingende party.

Meteen ook tijd om mijn CD archief in te duiken en een Colin James of zelfs onze eigenste Slick Nick van onder het stof te halen want door deze 'Mrs. R&B and the Soulshakers' ben ik in a good mood...

 

tracks:


01. Found Some Real Good Lovin'
02. Promise Mr.Thomas
03. What Good'll It Do Me
04. Closer To The Bone
05. Boppin' With The Blues
06. Spinach Song
07. Doggone It
08. Don't Touch Me
09. Big Fine Daddy
10. Disgusted
11. Cadillac Baby
12. Squeeze Me

bonus track:

13. Get Down With It

musicians:

Nans van Deursen: vocals
Hupie Schell: drums
Arnseth Kogeldans: bass
Peter Wijnhoven: keyboards - piano
Pieter Bartels: guitar
Mylène Schrijen: tenor sax
Louise van de Brand: trompet
Thei Perrée: trombone
Jan Cuijpers: trompet