© Rootsville.eu

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (US)

tiltle: Live at Red Rock
music: roots - soul
year: 2017
label: Stax Records


info artist: Nathaniel Rateliff

© Rootsville 2017


Het zat er uiteraard aan te komen. Na de debuutplaat van Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (de albums als singer-songwriter niet meegerekend) in 2015 volgde er vorig jaar nog een EP met als titel 'A Little Something More From'. Nu komen de heren van 'Stax Records' er aan met een 'Live' album dat werd opgenomen in het amphitheater gelegen in de legendarische 'Red Rocks' in Colorado. Dit album werd opgenomen op 21 augustus 2016 na het thuiskomen van een indrukwekkende 'world tour'. Helaas voor de talrijke fans van deze 'Nathaniel Rateliff' moeten we erbij vertellen dat er geen nieuw materiaal op staat, en dit is waar we toch een beetje op aan het wachten zijn.


photo Nathaniel Rateliff 2016 © Rootsville

Nathaniel Rateliff begon al op jonge leeftijd muziek te maken. Toen hij 7 was leerde hij drums spelen en op 13-jarige leeftijd leerde hij zichzelf gitaar spelen. Niet tegenstaande veel van zijn muzikale collega's volgde hij dus geen conservatorium of aanverwanten maar ging gewoon aan het werk als arbeider. Voor de 'Night Sweats' in beeld kwamen verdiende hij de kost als singer-songwriter. In 2007 richtte hij samen met zijn vriend Joseph Pope III de groep ‘Born In The Flood’ op en toen hij samen met Pope en Julie Davis in 2010 het voorprogramma van Mumford & Sons is in feite de bal aan het rollen gegaan. Begin augustus 2015 zong deze Nathaniel Rateliff samen met zijn Night Sweats zich de geschiedenis in toen hij optrad in de Jimmy Fallon zijn ‘The Tonight Show’. Een staande ovatie en een dansende Jimmy Fallon gingen toen razendsnel als clip de wereld rond en 'a new star was born'.

Voor diegene die deze Nathaniel Rateliff & The Night Sweats' nog niet aan het werk hebben kunnen zien is deze 'Live at Red Rocks' dus de ideale gelegenheid om kennis te maken met diens aanstekelijke soul muziek. Nummers als 'I Need Never Get Old' en 'S.O.B.' kregen destijds hier in België ook al behoorlijk wat airplay. Voor diegene die niet vertrouwd zijn met zijn 'Folk & Americana' werk, die kunnen op dit album kennismaken met de nummers 'Early Spring Till' en ' You Should've Seen The Other Guy' waaruit blijkt dat ook die nummers aanslaan.

De rest van het album is een samenvoegen van het debuutalbum en de EP met de nodige ambiance incluis. Een paar van de nummers kregen een ander arrangement aangemeten en het meest spraakmakende is zonder meer de herschreven versie van 'S.O.B.' in ware New Orleans stijl. Ideaal om de sfeer van deze 'Nathaniel Rateliff & The Night Sweats terug op te snuifen maar persoonlijk kijk ik toch reikhalzend uit naar nieuw werk...

 

tracks:

01. Failing Dirge
02. I've Been Failing
03. Look It Here
04. Intro
05. Howling At Nothing
06. Wasting Time
07. Mellow Out
08. Early Spring Till
09. You Should've Seen The Other Guy
10. I Need Never Get Old
11. Shake
12. Out On The Weekend
13. Thank You
14. I Did It
15. Trying So Hard Not To Know
16. S.O.B.
17. S.O.B. (Reprise)
18. Having A Party