© Rootsville.eu

Nico Wayne Toussaint (F)

tiltle: Nico Wayne Toussaint plays James Cotton
music: Blues
year: 2017
label: Dixiefrog


info artist: Nico Wayne Toussaint


© Rootsville 2017


Dat de Franse harper Nico Wayne Toussaint zich verbonden voelt met de harmonica blues van James Cotton was geen geheim. Voor de in Zuid-Frankrijk wonende 'harper' is deze James Cotton altijd zo een beetje zijn mentor geweest. Na zijn album 'The Mighty Live Quartet' uit 2013 en het gezamenlijke album met gitarist Michel Fiozon in 2014 heeft Nico Wayne Toussaint bewust een beetje stoom afgelaten. Nu is hij terg met een album volledig opgedragen aan James Cotton met op deze 'Noco Wayne Toussaint plays James Cotton' uiteraard ook nummer van James Cotton en nummers die ook door James werden opgenomen.

Voor James Cotton die dit jaar op 16 maart kwam te overlijden is dit dus de gepaste 'tribute'. Dertien nummers die evenwel worden gebracht in de spirit van Nico Wayne Toussaint. In 2003 kwamen ze elkaar nog toevallig tegen wat resulteerde in een gezamenlijke jam. Het album wordt uitgebracht bij het Franse label 'Dixiefrog', voor Nico het huis van vertrouwen sinds zijn album 'Blasting The blues' uit 2000.

'No Cuttin' Lose' is de opener van het album waarbij Nico Wayne Toussaint al onmiddellijk zijn virtuositeit op de 'Mississippi Saxofoon kan etaleren. Met in de band een heuse blazers sectie incluis trombone wordt zowat het ganse album in de sfeer van New Orleans Blues gebracht.'Born in Missouri' is een slowbluesje geschreven door JW Cobbs, eentje dat volledig geschreven is in pure blues stijl en waar James Cottone zichzelf mee zag vereenzelvigd worden. Het up-tempo 'Rocket 88' van de hand van Jack Brenston was een van de eerste rhtyhm 'n blues hits van Jackie Brenston & His Delta Cats, een band die ook fungeerde als Ike Turner's King of Rhyhtm. 'Hot 'n Cold' is dan een meer gospel getint NO-bluesje dat toebehoort aan legende Allen Toussaint en werd naast de James Cotton Blues Band ook opgenomen door onder meer Albert Collins. Op dit album wordt dit nummer met veel luister bracht door Nico's band in een heuse New Orleans bezetting en waarop trompettist Boney Fields als extra gast een solo ten beste geeft.

Van de hand van diezelfde Allen Toussaint komt ook 'Hard Time Blues' en mede door de ganse blazers sectie, incluis de zalige grooves van de trombone, blijven we met dit album hoofdzakelijk bij de blies van New Orleans. 'Today I Starded Loving You Again' is een nummer uit 1968 van de hand van country-ster Merle Haggard werd hier 'live' geregistreerd. Met 'How Long Can A Fool Go Wrong' krijgen we eentje dat echt van de hand is van James 'Henry' Cotton en herbeleven we volwaardig de sound van deze blues harper, net als ook op working song ' Cotton Crop Blues'.

Met het afsluitende instrumentale 'Midnight Creeper' van de meester zelf neemt Nico Wayne Toussaint hier afscheid van zin mentor. Een album dat de muzikale skills op de blues harp van James Cotton maar ook van deze Nico Wayne Toussaint ten volle in de spotlights komt te zetten...

 

tracks:

01. No Cuttin' Lose
02. River's Invitation
03. One More Mile
04. Born In Missouri
05. Rocket 88
06. Hot' N Cold
07. Hard Time Blues
08. Today I Started Loving You Again
09. How Long Can A Fool Go Wrong
10. Cotton Crop Blues
11. Down At Your Buryin'
12. Got To Get You Off My Mind
13. Midnight Creeper

musicians:

Nico Wayne Toussaint: vocals & harmonica
Michel Foizon: guitar & backing vox
JP Legout: keyboards & backing vox
Antoine Perrut: bass
Romain Gratalon: drums
Pascal Drapeau: trumpet
Cyril Dumeaux: tenor sax
Sebastien 'Iep' Arruti: trombone

special geust:

Boney Fields: vocals, trumpet on #01