© Rootsville.eu

Nordgarden (Nor)

tiltle: Changes
music: Blues - Soul - Singer-Songwriter
year: 2017
label: GDN Records

info artist: Nordgarden
promotion: Pias Benelux (Sjuul Kok)

© Rootsville 2017


You can't judge a book by looking at his cover...is een gegeven dat op dit nieuwe album van de Noorse singer-songwriter Terje Nordgarden zonder meer van toepassing is. Veertien wa hij toen hij op een in Oslo plaatsvindend concert van de 'Boss' hij zijn hele leven zag veranderen. Er brak een tijdperk aan dat deze Terje Nordgarden begon met nummers te schrijven. Na zijn middelbare school ging hij muziek studeren op een van de vele eilanden aan de Noorse Fjorden. Een periode dat hij mede door de eenzaamheid maar ook de prachtige natuur zich bijzonder aangetrokken voelde voor de Amerikaanse strekking van 'Americana'.

Ook een optreden van de Amerikaanse singer-songwriter Elliott Smith zou een blijvende indruk nalaten wat hem inspireerde voor het schrijven van 'The Gift Song'. Daarna zou hij zich vestigen in Italië waar hij ook zijn eerste album uitbracht. Terug in Oslo genoodzaakte een operatie hem om een tijd niet meer te gaan zingen. In 2006 bracht hij dan zijn album 'A Brither Kind Of Blues' uit, een album dat met lovende kritieken werd overstelpt. Zijn carrière kende meteen een herstart wat hem sinds 2014 talrijke concerten opleverde.

Na zijn debuutplaat in 2003 volgt hier met deze 'Changes' zijn 7de album. Een album waarbij hij zowel invloeden van blues, gospel en country te hoen zijn en dit telkens overgoten met een heerlijk en hecht soul sausje. Hij zou ook de deur open zetten op dit album om voor het eerst samen te schrijven met anderen zoals met de countryzangeres Claudia Scott en de Zweedse Joahanna Demker wat resulteerde in een uniek en bijzonder mooi album.

Openen doet hij hier in met een mixed style van Dylan en Newman met de titeltrack van het album. Opmerkelijk is meteen de duidelijke en warme klankkleur die hem op het lijf is geschreven. Soulblues is de rode draad in de heerlijke grooves op 'Side Of The Road' waarna hij met 'Wide Open Spaces' terugvalt op een uniek stukje Americana. Met 'I Ain’t Gonna Let Her (Let Me On No More)' grijpt hij terug naar de blues met enige ragtime invloeden in verwerkt.

Op nummers als 'The Strom', het mooie 'Right Now', het barelhouse bluesje 'Don't Need Nobody' leren we de veelzijdigheid kennen van deze Terje Nordgarden met veelal nummers die blijven hangen in de goede zin van het woord. Nog niet bekomen van alle nummers sluit 'Nordgarden' hier af in stijl met het op Folk georiënteerde 'Come On, Come In, Come Along'. WOW!

 

tracks:

01 Changes
02 Side On The Road
03 Wide Open Spaces
04 I Ain’t Gonna Let Her (Let Me On No More)
05 You Must Be The Change
06 The Storm
07 Right Now (Love Is Hell)
08 Don’t Need Nobody
09 Hearts At Stake
10 Come On, Come In, Come Along

musicians:

Terje Nordgarden: vocals & guitar
Yngve Jordalen: double & electric bass
Henrik Mosnes: piano & B3
Martin Windstad: drums & percussion
Erik Johannessen: trombone
Atle Nymo: saxes
Lise Voldssal: violin
Peder Simonsen: tuba
Rikke Normann, Sisi Sumbundu, Felis Fossum, Lukas Nieriker: vocals
Johanna Demker:vocals on #06